Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колумбия преговаря за закупуването на френски изтребители

[post-views]
Колумбия преговаря за закупуването на френски изтребители

Колумбия обмисля да закупи 16 изтребителя Rafale от френския производител Dassault, съобщи президентството на южноамериканската страна, която се стреми да замени израелските си самолети Kfir.

Южноамериканската страна е „избрала предварително офертата на френското правителство за продажбата на 16 Rafale“, след като е разгледала шведските Gripen и американските F-16, се казва в изявление на президентството.

„Няма подписани договори, това са предварителни преговори“ за оферта, оценявана на до 15 млрд. песос (около 3 млн. долара), се казва в него.

Rafales представляват „най-добрият вариант за страната от гледна точка на цена, ефективност и оперативност“, заявиха от президентството.

Преди да дойде на власт през август, левият президент Густаво Петро се противопоставяше на закупуването на нови изтребители.

Президентството заяви, че самолетите няма да бъдат финансирани от водещата му данъчна реформа.

Реформата, одобрена от Конгреса на Колумбия миналия месец, имаше за цел да повиши данъците за най-богатите в страната, както и за петролния сектор.

Самолетите ще бъдат изплатени „след пет години, като целта е да не се жертват социалните разходи“, заяви президентството.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани