Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мария Захарова: Разговорите между Зеленски и Байдън показват, че Украйна и САЩ не се стремят към мир

[post-views]

Разговорите между президентите на Украйна и САЩ, Володимир Зеленски и Джо Байдън, във Вашингтон показаха, че страните им не се стремят към мир, а са настроени към продължаване на военните действия. Това заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Разговорите във Вашингтон показаха, че нито Украйна, нито САЩ се стремят към мир. Те просто са настроени да продължат да воюват“, каза Захарова на пресконференция.

„Чухте ли там нещо за преговори, за контакти с Русия? Не, разбира се. Зеленски публично, грубо – той принципно не знае как да го направи по друг начин – се отнесе към нашата страна – нещо, което дори и домакините му не си позволяват. Започвали са, правили са опити, но все още не са стигали дотам. Очевидно е, че Зеленски няма какво да каже, той може само да нагрубява“, заяви говорителката на руското външно министерство.

Според нея целта на посещението на украинския президент в САЩ се е свеждала до увеличаването на финансовата и военната помощ на Вашингтон за Киев.

„Целта на посещението беше предвидима – Зеленски дойде да поиска нова финансова и военна помощ. Той дори не е поискал, те му я предоставиха, и те ще се възползват от тази финансова помощ, после тези пари в условен и военен смисъл ще се върнат при тях. Извадиха го като кукла, показаха го там, качиха го обратно на самолета и го изпратиха“, каза Захарова.

Според нея всичко е било организирано така, че у никого в американския Конгрес да не се появи съмнение в необходимостта от по-нататъшна подкрепа за „режима в Киев“.

Пътуването на украинския президент до Вашингтон изглежда като завръщане на американски агент, каза Захарова.

„Пътуването е изцяло платено от Вашингтон. Бил е отвъд океана на американски правителствен самолет. Цялото това нещо прилича на пътуване на гостуващ агент, когото Съединените щати са пуснали в Украйна, извели са го за известно време за идеологическо напомпване и са го върнали обратно“, каза тя.

Захарова обърна също внимание на пост в „Туитър“ на украинския постоянен представител при ООН Сергий Кислица.

„Това е американско знаме, боядисано в цветовете на украинското, или украинско знаме, ушито по подобие на американското“, каза тя.

Така (украинците) изразяват отношението си към своята власт, своята независимост, своята държава. Това е непостижимо, невероятно, заключи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани