Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ налагат нови ограничения върху износа срещу компанията „Вагнер“

[post-views]
ЕС наложи санкции на Иран заради нарушаване на човешките права

Американското правителство обяви нови ограничения върху износа на технологии, засягащи руската военна компания „Вагнер“. С този ход САЩ се опитват още повече да ограничат снабдяването на компанията заради нейната роля в руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

„Вагнер“ беше включена в търговски черен списък през 2017 г., след като Русия анексира Крим от Украйна. Сега компанията ще бъде определена като военен краен потребител и ще бъде подложена на строги нови ограничения, свързани с достъпа до технологии, създадени където и да е по света с американско оборудване.

„Компанията „Вагнер“ е една от най-известните наемнически организации в света и активно извършва жестокости и нарушения на човешките права в Украйна“, каза американският заместник-министър на търговията Алан Естевес, отговарящ за промишлеността и сигурността.

„Днес ние изпращаме ясно послание към недържавните играчи, които се стремят да поемат щафетата на жестокостта от препъващата се армия на Путин, че министерството на търговията няма да се поколебае да действа против тях“, заяви той.

Този ход е демонстрация на подкрепа за Украйна в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски е на посещение в САЩ. Вашингтон предоставя военна помощ за милиарди долари на Киев и налага строги санкции на Москва, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани