Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филм за войната в Ирак и за духа на българския войник

[post-views]
Филм за войната в Ирак и за духа на българския войник

Премиерата на най-новата продукция на ВТК бе във Военна академия „Георги С. Раковски“.

Филмът е висококачествен и заслужава да бъде излъчван както по ВТК, така и по националните медии. Това е оценката  на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев за документалния филм за трима български воини от Първия ни батальон от мисията в Ирак преди близо 20 години. „Просто войник“ беше представен официално във Военна академия „Георги С. Раковски“. Приветствието от държавния глава към авторите прочете неговият съветник по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев.

Творческият колектив бе поздравен от домакина генерал-майор Тодор Дочев, според когото едно гледане на този филм не е достатъчно. За него разказът на тримата герои показва, че е сложно да бъдеш войник. Впрочем по този казус за заглавието авторът и режисьор д-р Силвия Сиракова изрази мнение, че е повече от достойно да бъдеш просто войник на Българската армия, в чиято история има низ от велики победи. Най-вълнуващата част от разказа на тримата ни миротворци са преживяванията по време на атентата в база „Индия“, Кербала, на 27 декември 2003 г., посочи Румяна Станимирова, директор на Информационния център на МО. Тя отбеляза умението на авторите да покажат високия боен дух на българския войник. Филмът разбива някои митове и обяснява много точно защо тези хора с пагони не отиват за пари на мисия зад граница, подчерта полковник от запаса проф. Димитър Йончев, консултант на филма. По този въпрос един от героите Мирослав Павлов казва, че дори не е знаел до края на мисията какви пари ще вземе, камо ли да мисли какво ще прави с тях. Другият герой Добрин Стоянов е категоричен „Парите бяха тема табу за нас!“. Нас ни обединяват патриотизмът и любовта към България, подчерта заместник-командирът на СКСО полковник Тодор Даков, който също е консултант на филма. Другият консултант е генерал-майор Деян Дешков, който сега е командир на Сухопътните войски. Както вече споменах, автор и режисьор е д-р Силвия Сиракова, оператори – Борислав Василев и Цветомир Ташков, продуцент – Тома Иванов, редактор – д-р Стоян Марковр и режисьор по монтажа – Антон Вътев.

На 27 декември се навършват 19 години от атаката с камион бомба на база „Индия“ в град Кербала, когато вследствие на експлозията загиват петима военнослужещи от първия български военен контингент, участвал в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. По традиция в края на декември с военни ритуали в различни гарнизони в страната отдаваме почит към всички български военнослужещи, загинали в операцията на Многонационалните сили в Ирак. Филмът „Просто войник“ е част от тази почит.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани