Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Семейството се събира за Бъдни вечер, започва празничната коледна обредност

[post-views]
Семейството се събира за Бъдни вечер, започва празничната коледна обредност

Според народния календар и обичаи днес е Бъдни вечер, с която започва празничната коледна обредност. Нарича се още Малката Коледа. По традиция на Бъдни вечер на трапезата се слагат седем или девет постни ястия.

Празникът е строго семеен и още от ранната утрин започва подготовката за бъднивечерската трапеза, около която са съсредоточени основната част от обичаите и обредите, характерни за Коледа, разказа етнографът от ловешкия исторически музей Силвия Вутева:

„Мъжете отиват с колата  в  гората още рано сутринта и трябва да я напълнят догоре и на върха да сложат клон от плодно дръвче, което да отсекат и да се нарече бъдник, което е готово за бъднивечерския огън.“

Силвия Вутева допълни, че вечерята на Бъдни вечер се нарича още кадена.

„Което показва това, което свързва етнографските и народните ни обичаи с  църковния календар.

Прекадява  се от най-възрастния мъж или от бабата. Най-важното при обредната вечер е, че се меси  специалния обреден хляб боговица. Представлява голям кръгъл хляб с пластична украса от самото тесто.“

Ястията на самата трапеза са съобразени с християнската традиции заради постите.

„Яденетата са седем или девет – варен боб, варено жито, пълнени чушки, сарми, ошав, трапезник, паничка с мед, лук и чесън, задължително за предпазване и за здраве. На трапезата се слагат още  сурово жито и царевица. На практика всичко което семейството произвежда“.

След вечерята всички се събират около бъдника и чакат коледарите.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани