Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Визитите на Зеленски – от Бахмут във Вашингтон

[post-views]
Москва: САЩ принуждават Киев да се бие до последния украинец, вместо да преговаря
Зеленски не изневери на своя „милитъри“ стил на обличане дори и за официалната среща с Байдън в Белия дом

Две впечатляващи визити направи украинският президент Володимир Зеленски. Във вторник той изненадващо се поява в гр. Бахмут, Донецка област, който в момента е на фронтовата линия и е под постоянния обстрел на руската армия. Само ден по-късно Зеленски вече бе в Белия дом във Вашингтон, разговаряше с американския президент Джо Байдън и чу от него обещанието „Никога няма да сте сами!“.
Пътуването на Зеленски в САЩ бе много кратко, но наситено: Освен че разговаря с Байдън, украинският лидер говори пред двете камари на Конгреса, на които напомни за Втората световна война и съпротивата срещу Хитлер, в опит да се справи с резервите на републиканците срещу предоставяне на още военна помощ за Украйна. Байдън се зарече САЩ да помагат „колкото дълго е необходимо“ на украинците срещу Русия.
Попитан от репортери – въпреки нагласите в някои европейски държави, а и в части от собствената му партия, за по-бързо преминаване към преговори след десет месеца война – американският лидер настоя, че „ни най-малко“ не е притеснен дали международната коалиция, поддържаща Киев, ще устои.
През тази седмица бе официално обявено и предоставянето на $1,85 млрд. допълнителна военна помощ за Украйна, включително трансфер на системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Помощта включва активиране на $1 млрд., за да предостави на Украйна „разширена противовъздушна отбрана и възможности за прецизни удари“ и допълнителни $850 млн. помощ за сигурността, каза още Блинкен. Разполагането им в Украйна обаче ще отнеме най-вероятно месеци. Подготовката на украински военни за работа с тях изисква време, не е ясно кой модел на системата ще бъде изпратен и колко броя, но за тях ще са нужни десетки и може би стотици подготвени специалисти.

САЩ се готвят да предоставят още един пакет – $45 млрд. – за Украйна, отвъд рекордните общо $50 млрд. хуманитарна, финансова и военна помощ в хода на конфликта. За целта обаче тази сума, по-голяма от поисканата от Байдън, трябва да бъде гласувана в Конгреса. Републиканците предупреждават, че няма да приемат гласуване като подпис на бял лист и вотът не може да е „празен чек“ за Украйна. Някои искат дори одит как са похарчени отпуснатите до момента средства.
Сраженията в Украйна продължаваха и по време на визитата на Зеленски в САЩ, като Русия осъществи три ракетни атаки и въздушен удар по цели в частично контролираната от нея и обявена за анексирана Запорожка област и продължи опитите да овладее Бахмут и Авдеевка в Донбас.
Междувременно руският военен министър Сергей Шойгу предложи да се увеличи числеността на Въоръжените сили на страната до 1,5 милиона души, включително и на военнослужещите по договор до 695 хил. души. Сега числеността на руските сили възлиза на 1 150 628 души. От своя страна президентът Путин обеща да няма финансови ограничения за това, което правителството може да предостави на армията в хода на войната. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани