Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Капама къкри за Коледа
На Бъдни вечер трапезата се поставя на пода, за да се спази традицията

Бъдни вечер е празник, на който се консумират само нечетен брой постни ястия. Коледа и Нова година обаче компенсират с обилно количество месо и други вкусотии и така покрай постното си върви и по-блажното, твърдят дамите, които са постигнали почти виртуозни висоти на кулинарията в столовата на Военна академия „Г. С. Раковски“. Оказва се, че няма разлика в предпочитанията към определени ястия от страна на командно-преподавателския състав и обучаемите. Всички обичат повече салати и супи. Това е особено актуално след празниците, когато човек се чувства преситен от по-тежка храна и организмът има нужда да си почине малко с по-леки ястия.

Галя и Жана ни посрещат в столовата на военната ни Алма матер, първоначално леко притеснени. „Какви са пък сега тези журналисти, какво искат от нас!“ Много бързо обаче падат преградите и започваме да си говорим като приятели, още повече че с едната дама от софийското село Железница май, май ще се окажем и почти роднини. Двете работят заедно от 29 години.
Единайсет са общо кулинарките в столовата на Военната академия заедно с управителката и касиерката и те приготвят храната за всички, които се обучават и работят тук. Стигали са до 300 човека, които трябва да нахранят. Но не това е главното. По-важно е всички тези хора да останат доволни, а не просто нахранени.
Сега обаче ги питаме за празниците какво ще готвят за Бъдни вечер, за Коледа и за Нова година, пък и след това, за серията от празници и имени дни, които следват през януари. Казват ни рецепти, споделят тайни и традиционни подправки, които ще издадем и тук с тяхно разрешение, разбира се, най-важното обаче, с което всички се съгласяваме единодушно, е, че без щипка любов никоя манджа не се получава.

Ястията трябва да са разнообразни и здравословни. Столовата на военната ни академия е пример за обществено хранене при спазване на съвременните норми на здравословен начин на живот

Няма нищо забранено, когато говорим за кухнята, всичко е въпрос на вкус, на традиция, на изобретателност. Говорим за разрешените неща, за възможните неща в кулинарията. Все пак това е субективно, но е важно. Ако е вкусно, значи е разрешено, а на празник всичко е възможно все пак, Нова година и Коледа са само веднъж годишно.
За Коледа едно от най-традиционните ястия е капамата. Прави се в пръстен съд. Подреждат се сарми с кайма и праз лук, слагат се пържоли, пилешко бутче, заешко месо и разбира се, кисело зеле. Залива се с червено вино и сок от зелето. Тогава вече се позволява масло и вино при подготовката на пържолите, а и не само при тяхната подготовка. Пече се поне три часа, първо на около 180 градуса, докато заври, и после се намалява на 50 градуса. Така ястието къкри и се готви бавно и здравословно.
Иначе, когато готвят във военната ни Алма матер, в седмицата поне веднъж се прави супа от агнешки дреболии. Основно се ползват готови и комбинирани подправки. Обикновено в службата си готвят по две супи – постна и месна, две месни ястия – със свинско и пилешко месо, и едно постно ястие. Правят се салата и десерти. Това е най-характерното меню в столовата на Академията.

Снимката пред елхата е задължителна, макар и да не са всичките единайсет кулинарки

Трапезата на Бъдни вечер включва нечетен брой постни ястия. На първо място според кулинарките от ВА „Г. С. Раковски“ са постната питка, сармите, постен боб, ошав, баница с тиква, плодове, задължително орехи. Чесън с вода също се прави, но предимно по селата.
Трапезата се прикажда с тамян и след това се яде чесън, за да са здрави хората през годината. Най-честно срещаните подправки за ястията на Бъдни вечер са чубрицата в сармите и джоджен в постния боб, който обаче трябва да е сготвен по-гъсто, за да се заситят хората. Един от най-важните традиционни елементи на празника е храненето на пода, по селата – на слама. Такава е традицията на Бъдни вечер. Според някои, когато стомахът е свит по този начин, защото човек седи на пода, се яде по-малко и се спазва традицията на поста – да е постно и дозирано.
За празниците кулинарките от Академията препоръчват непременно да си направим сарми за Бъдни вечер, за Коледа – пържоли с вино, масло и гъби, като първо трябва да се запечатат пържолите, за да останат сочни, а за Нова година – обилна капама.
След празниците трябва да се премине отново на супи, зелева чорба, пача, въобще – по-лека храна. Това е менюто и за 1 януари. Особено важна за Васильовден е именно зелевата чорба – комбинацията от зелев сок с праз лук и препечена люта чушка. Това определено отрезвява, категорични са кулинарките от Военната академия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани