Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият „Байрактар” се готви за полет

[post-views]
Новият „Байрактар” се готви за полет

Новият турски боен дрон „Байрактар” се готви за първия си полет. Моделът Kizilelma (в превод „Червена ябълка”), който се рекламира от производителя като „безпилотен боен самолет”, завърши тестове за автономно рулиране и излитане.
Изпитанията се проведоха на 20 ноември 2022 г. в центъра за летателно обучение и изпитания „Акънджъ” в северозападния турски град Чорлу.
„Нашата цел бе да работим с малко по-ниски скорости при първия тест за излитане, но надхвърлихме това ограничение. Kizilelma завърши първото автономно рулиране и тест за излитане без никакви проблеми”, заяви Селчук Байрактар, председател на борда на директорите на производителя Baykar.
Обявен за първи път през юли 2021 г., Kizilelma се разработва като СТЕЛТ безпилотен боен самолет с характеристики, подобни на бойните самолети. С максимално излетно тегло от 6 т дронът се планира да има полезен товар от 1500 кг. Той ще може да изпълнява мисии „въздух–земя” и „въздух–въздух”. Очаква се дронът да може да има корабно базиране и следователно е проектиран да каца и излита на къси писти. В крайна сметка той трябва да работи от новия турски десантен кораб док TCG Anadolu, който в момента провежда приемателни тестове.

Основни технически характеристики
Боен товар: 1500 kg;
Дължина: 14,7 m;
Разпереност: 10 m;
Височина: 3,3 m;
Максимално тегло при излитане: 6 000 kg;
Горивото: Jet-A1 или JP-8
Двигател: 1 турбовентилаторен „Ивченко–Прогрес” АИ-25ТЛТ с тяга 16,9 kN без форсаж за варианта Kızılelma-A и 1 турбовентилаторен „Ивченко–Прогрес” АИ-322Ф с тяга 24,5 kN / 44 kN с форсаж за варианта Kızılelma-B;
Максимална скорост: 1100 km/h / 0,9 Mach;
Крейсерска скорост: 735 km/h / 0,6 Mach;
Боен обхват: 930 km;
Продължителност на полета: 5–6 часа;
Макс. височина на полета: 14 000 m;
Работна височина на полета: 11 000 m;

Първоначално се очакваше TCG Anadolu да носи произведени в САЩ палубни изтребители F-35B, преди Турция да бъде изключена от програмата Joint Strike Fighter поради придобиването на руски зенитно-ракетни системи С-400.
Точките за окачване на въоръжение ще са 2 вътрешни и 6 външни на крилата на които могат да се подкачат ракети „въздух–въздух”, „въздух–повърхност”, противокорабни, противорадарни ракети за близък и бой на средни дистанции; средства за РЕБ. Бомбовото въоръжение включва „умни” бомби с лазерно и прецизно GPS/INS насочване с малък, среден и голям обсег на действие и противобункерни бомби. Радарът ще е тип AESA и ще има система за комуникационно разузнаване SIGINT.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани