Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По Коледа стават чудеса

[post-views]
По Коледа стават чудеса

Броени часове ни делят от Коледа. От онази магия, на която сме подвластни всички българи – без разлика на пол, възраст и занятие. Трапезата е сложена, виното се лее, подаръците чакат своя звезден час под елхата, за да бъдат отворени с трепетни от вълнение ръце. Вълшебни мигове, когато сме заедно роднини, близки и приятели. Това са вълшебни мигове, най-вълшебните от отиващата си година, изпълнени с любов и благодат. И тогава ни се струва, че вълшебствата не са само в приказките, а наистина съществуват. Те са около нас. В живота, който живяхме не вчера, не който ще живеем утре, а който жевеем днес. Защото това е Рождество Христово. Времето, в което се случват невероятни истории. Те са фантастични, понякога ни си струва, че са сън, че са измислени. Но не са. Те са истински. Невероятни са, но са факт. Затова казваме, че понякога на Коледа стават и чудеса.

Надежда за подаръци, прелетели с балон 800 км

През 2011 г. съпругът на Роза Карденас де Рейес остава без работа. Семейството едва свързва двата й края и не може да си позволи храна и подаръци за Коледа. За да не разочарова своята 5-годишна дъщеря, Хелън Роза решава да я зарадва, изпращайки бележка до Дядо Коледа с балон. Майката помага на дъщеря си и заедно пишат писмо до добрия старец. Прикрепват бележката към балона и го пускат на свобода.
Писмото поема по своя път и изминава повече от 500 мили, които се равняват на повече от 800 км, стигайки до ранчо в Северна Калифорния. Собственикът му Лейн Сандерсън намира балона с писмото и го прочита. Трогнат от написаното, той споделя с жена си и двете си деца. Заедно решават да изпълнят желанието на малката Хелън. Купуват дрехи и кукла, опаковат ги и ги изпращат на семейство Рейес. В интервю за Auburn Reporter Роза споделя през сълзи: „Бях много изненадана. Сякаш се случи чудо, коледно чудо”.

В Австралия парализирано момче прохожда

През 2008 г. австралийски лекари диагностицират 7-годишния Марко Дутшак с киста на гърба. Макар образуванието да е доброкачествено, прогнозите са, че той ще прекара своя живот парализиран. Медиците са категорични, че близките на момчето трябва да се примирят с диагнозата, защото нищо не може да бъде направено. Само седмица преди Коледа обаче Марко изумява всички. Той скача от инвалидната си количка и излиза на балкона на болничната си стая за глътка чист въздух. Неврохирургът, който го лекува – Ханс Георг Едер, е поразен от чудодейното възстановяване на детето, казвайки:„От медицинска гледна точка не можем да говорим за чудеса, но възстановяването на момчето не беше медицински очаквано и наистина е сензация”.

Пустинното бебе от Аризона

Ед и Джулия Стюарт пътуват за Коледа през 1931 г., когато се пука гума на колата им. Аварията става близо до Супериор, в пустинята Аризона. Джулия решава да се разходи наоколо, докато съпругът й отстрани повредата. Тя е шокирана, когато намира стара кутия за шапки, а когато я отваря, открива бебе в нея. Детенцето било напълно здраво. Двойката го кръщава Шарън и малко по-късно го осиновява. И до ден днешен не е разкрито кой оставя бебето на място, където шансовете някой да спре и да го спаси, са нищожни.

Когато едно сърце бие отново

Джема Ботело е само на четири години, когато се разболява от грип. Тя има субфебрилна температура на 13 декември. Само няколко дни по-късно състоянието й рязко се влошава. Откарана е по спешност в болницата бледа и със загуба на кръвообращение в пръстите на ръцете и краката.
Малко след пристигането в лечебното заведение тя получава сърдечен арест. Настанена е в реанимация, а лекарите правят всичко възможно по силите си, за да спасят живота й. Отчаяни, че изходът вероятно ще бъде фатален, те съветват семейството на Джема да се подготви за най-лошото. Само 45 мин по-късно сърцето на момичето започва да бие отново. Лекарите признават, че светът на медицината не може да обясни всичко, а родителите й определят възстановяването й за истинско коледно чудо.

Примирие по време на война

Едно от най-невероятните събития в историята, случило се на Коледа, е примирието между враждуващи страни в Първата световна война. На 25 декември 1914 г. спонтанно войниците хвърлят оръжията си и отказват да участват в сражения. Вместо това те задружно запяват коледни песни, споделяйки храна и цигари с враговете си.

Да оцелееш след падане от 47-ия етаж в Ню Йорк

През 2007 г. братята Алсидес и Едгард Морено мият прозорците на небостъргачите в Ню Йорк, качени на платформа. Конструкцията рухва и двамата политат към земята от височината на 47-ия етаж, равняващи се на 153 м. Едгард загива на място. При пристигането на лекарите Алсидес е в съзнание. Откаран е незабавно в болница, където са установени пробити бели дробове, множество счупвания: на ребрата, на двата крака и на дясната му ръка, както и тежко увреждане на гръбначния стълб. Направени са му десетки животоспасяващи операции. Мъжът изпада в кома и остава в това състояние цели 18 дни. Събужда се навръх Коледа. Макар в началото да е напълно парализиран, 5 години по-късно той извършва истински подвиг, като се включва в благотворителен маратон и изминава 4 км за по-малко от час. „Ако търсите медицинско чудо, това със сигурност отговаря на истината”, казва д-р Хърбърт Пардес, който вижда с очите си невероятното оцеляване на Алсидес.

Снежно чудо в Канада

През 2008 г. 55-годшната канадка Дона Моунард решава, че разразилата се силна снежна буря е „идеалният момент” да отиде до магазина, за да напазарува продукти за коледни сладки. Колата й е открита, но жената липсвала. Семейството й подава сигнал в полицията и започва издирване, пише The Star. Цели 3 дни по-късно, на Бъдни вечер, следово куче открива Дона, затрупана в снежна преспа. Жената е жива и здрава и в съзнание, въпреки че температурата на тялото й е паднала до 30 градуса. Откарана е в болница по спешност с хипотермия и измръзване, отбелязва Wearethemighty. По всички критерии тя би трябвало да е издъхнала, но все пак тя е жива. Това вероятно се равнява на това да скочиш от самолет без парашут и след приземяването си да станеш и да си тръгнеш с ожулено коляно.

Да се върнеш от онзи свят

През 2009 г. местната жителка на Колорадо Трейси Херманстрофър е в радостно очакване на бял свят да се появи нейното момченце. Но на Бъдни вечер, когато раждането започва, всичко се обърква. Трейси внезапно спира да диша. Лекарите решават, че са я изгубили, и затова се фокусират върху спасяването на бебето. След като е извършено цезарово сечение, детето е с едва доловими жизнени показатели. Почти убедени в двойния фатален изход, лекарите съобщават тъжните новини на съпруга на Трейси Майк. Той поема детенцето в ръце, мислейки, че току-що е загубил жена си и бебето си, когато се случва необяснимото. Новороденото спонтанно започва да диша, след като четири минути не си е поемало въздух. Трейси го последва. Лекарите така и не успяват да обяснят как двамата се възстановяват, след като са на ръба на смъртта. Само няколко дни по-късно Трейси и Майк се прибират у дома заедно със здравото си момченце Колин.

Огромна катастрофа без пострадал

Коледата е изпълнена с добро настроение, но и с инциденти заради масовото пътуване. На Коледа през 2012 г. в Оклахома Сити в 3 ч. през нощта, леден дъжд превръща магистралата в пързалка.
21 превозни средства участват в огромна верижна катастрофа. Полиция и парамедици се втурват към мястото на инцидента, очаквайки да лекуват десетки тежко ранени. Когато пристигат, те са шокирани. Нито един човек не е пострадал. Как е възможно това?

Най-ново

Единична публикация

Избрани