Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Синя бутилка“ плава в oперация „Решимост“

[post-views]
„Синя бутилка“ плава  в oперация „Решимост“

Австралийската армия започна тестовете на нова технология за наблюдение в океана. Става дума за малък морски безпилотен кораб за провеждане на денонощно наблюдение на вода. Той се нарича Blue Bottle („Синя бутилка”) заради формата. Този малък, но високотехнологичен морски дрон е разработен от компанията Ocius Technologies и се тества за първи път като част от морската патрулна мисия на Австралия, наречена „Операция „Решимост“.

Изпитанията на малкия безпилотен кораб „Синя бутилка“ за денонощно наблюдение в океана се провеждат през октомври тази година до отдалечените острови на Западна Австралия, край северното крайбрежие. Изпитанията са част от т. нар. „Операция „Решимост“ на австралийското правителство. Главните участници в изпитанията е личният състав на Северозападните мобилни сили на Австралия, известни като NORFORCE.
НОРФОРС представляват пехотен полк от резерва на австралийската армия. Полкът е сформиран през 1981 г. и е едно от трите регионални звена за наблюдение, разузнаване и контрол на отдалечените райони на Северна Австралия.
Операция „Решимост“ е приносът на Австралийската армия към усилията на правителството за защита на границите на Австралия и прилежащите територии чрез непрекъснато наблюдение на морските подходи към страната. Операция „Решимост“ обхваща 10% от територията на света и включва огромната икономическа зона на Австралия, която се простира на 200 мили от брега на континенталната част на страната. Операцията се провежда от Морското гранично командване. Предизвикателствата, пред които е изправено командването, се отнасят до незаконно влизане в страната по море, морски тероризъм, пиратство, грабежи и насилие, нарушаване на екологичните норми, незаконна дейност в защитени територии, незаконна експлоатация на природни ресурси, замърсяване на океана и забранени внос и износ.

фото defenseworld.net


По повод на тестването на „Синя бутилка“ офицер от Морското гранично командване заяви, че новият дрон е използван за по-специфични разузнавателни задачи в допълнение към обичайното постоянно наблюдение. Задачи като разузнаване на площадка за кацане на плажа или подходящи подходи на сухопътните сили към някои от островите, където те извършват разузнаване и патрулиране по сушата. Дистанционното управление на Blue bottle и информацията, която предоставя, дават по-голяма свобода на сухопътните сили при изпълнение на задачите. Повишава и тяхната ситуационна осведоменост в зоната на отговорност. По време на двуседмичните изпитания на новия дрон персоналът проведе операции за наблюдение и разузнаване на площ от близо 5500 квадратни километра. Проследяваха се чуждестранни риболовни кораби и се събираха доказателства за незаконна дейност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани