Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полската армия купува 2 сателита от Франция

[post-views]
Полша иска спешно да купи американски дронове заради нарастващите страхове от Русия, съобщи представител на министерството на отбраната

Полското правителство одобри договор за закупуване на два сателита за наблюдение на Земята от Франция, съобщиха официални лица.

Сделката получи зелена светлина от заместник министър-председателя и министър на отбраната на Полша Мариуш Блашчак и министъра на отбраната на Франция Себастиан Лекорну, съобщи полската държавна информационна агенция ПАП.

„Заедно с министър Лекорну току-що одобрихме договор между френската европейска компания Airbus и Полската агенция по въоръженията (AU) за доставка на два разузнавателни сателита за полската армия“, заяви Блашчак.

Той добави, че споразумението представлява „добра възможност за укрепване на капацитета ни за ранно откриване на заплахи“.

Според сделката Полша ще получи два спътника за наблюдение на Земята (EO), заедно с наземна станция, предаде Полското национално радио.

Спътниците за наблюдение на Земята ще увеличат възможностите на полската армия да получава разузнавателни данни, съобщиха репортери.

Според официалните лица полските военни ще могат да получават разузнавателни данни с точност до 30 сантиметра.

Освен това, благодарение на сътрудничеството с Франция, новите сателити ще покриват много по-голяма част от Земята, заяви полското министерство на отбраната.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани