Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почина известната британска дизайнерка Вивиан Уестууд

[post-views]

Британската дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст, предадоха световните агенции, като цитираха съобщение на страницата на модната ѝ къща в Туитър, съобщи БТА.

„Вивиан Уестууд почина днес. Мирно, обкръжена от семейството си в Клапам, Южен Лондон. Светът има нужда от хора като Вивиан, за да се промени към по-добро“, се казва в текста.

Уестууд се прочу в началото на 70-те, създавайки дрехи за рокери и пънкари, продавани в лондонския магазин на съпруга ѝ – музиканта, моделиер и продуцент Малкълм Макларън. Когато Макларън стана мениджър на пънк групата „Секс пистълс“, двамата заедно с Уестууд станаха автори на визията на членовете ѝ. Впоследствие тя пусна собствен бранд за дрехи и определи насоката за развитие на света на високата мода за години напред, като го обогати с елементи от пънк рок и ню уейв културата.

През 1992 г. Вивиан Уестууд стана дама офицер на ордена на Британската империя, а през 2006 г. – дама командор. До края на живота си тя заемаше активна политическа позиция, участвайки в протести срещу изкопаемите горива и ядрените оръжия. Тя бе сред постоянните участници на публичните акции в подкрепа на основателя на организацията „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, който лежи в лондонски затвор.

През 2016 г. Уестууд взе участие в демонстративното изгаряне на колекция от сувенири, свързани със „Секс пистълс“, на стойност между 5 и 10 милиона лири  (5 655 150 – 11 310 300 евро по днешния курс). Акцията бе организирана в Лондон от собственика на колекцията, бизнесмена Джо Коре – син на Уестууд и Макларън, в знак на протест срещу съвременния мейнстрийм в музиката.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани