Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Промяната на позицията на Словакия за кандидатурата на Косово за членство в ЕС ще зависи от нормализирането на отношенията между Белград и Прищина

[post-views]
Косовският вицепремиер: Трябва да бъдем готови за война

Словашкото външно министерство съобщи, че всяка евентуална промяна в позицията на Братислава по отношение на желанието на Косово да се присъедини към ЕС ще зависи от нормализирането на отношенията между Белград и Прищина, предаде Танюг.

Словакия е една от петте страни членки на евросъюза, които не признават независимостта на Косово, което се отдели от Сърбия през 2008 година.

„Словакия беше информирана, че Косово е подало молба за членство в ЕС, но както повторихме няколко пъти, позицията на Словакия спрямо Косово се основава на декларацията на Националния съвет на Словашката република от 2007 г. Всяка промяна в позицията на Словакия по този въпрос ще зависи от нормализирането на отношенията между Белград и Прищина“, посочи словашкото външно министерство в отговор на въпроса на прищинския вестник „Газета експрес“ какво мисли Братислава за косовското членство в ЕС.

Словашкото външно министерство допълва още, че единственият начин за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е активното участие в диалога, воден от ЕС, който постепенно трябва да доведе до правно обвързващо споразумение.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост, която Сърбия отказва да признае. Около 110 държави признават независимо Косово, но не и Русия, Китай, както и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. Европейският съюз и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани