Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хунтата в Мианма демонстрира сила по повод 75-ата годишнина от независимостта на страната

[post-views]
Хунтата в Мианма демонстрира сила по повод 75-ата годишнина от независимостта на страната

Хунтата, която взе властта в Мианма с преврат преди близо две години, демонстрира сила днес по случай 75-ата годишнина от независимостта на бившата британска колония, предаде Франс прес.

Военни преминаха на парад в столицата Найпидо – няколко дни след като де факто ръководителката на цивилното правителство, свалено при пуча на 1 февруари 2021 г., Аун Сан Су Чжи бе осъдена на общо 33 години затвор. На разсъмване танкове, ракетни установки и бронирани коли минаха по улиците на града.

В реч по случай годишнината лидерът на хунтата генерал Мин Аун Хлайн наблегна на важното значение на националното единство, предаде Ройтерс.

Той разкритикува външни сили, че се месят във вътрешните работи на Мианма, но не ги назова.

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и Канада наложиха санкции на хунтата след преврата, припомня Ройтерс.

За сметка на това генералът изрично благодари за сътрудничеството на няколко държави от региона – Китай, Индия, Тайланд, Лаос и Бангладеш.

В Съвета за сигурност на ООН Китай и Русия, които имат право на вето, са против строги мерки срещу Мианма, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин, чиято страна е близък съюзник и оръжеен доставчик на Мианма, й изпрати своите „искрени приветствия“ и прогнозира „бъдещо развитие“ на връзките, съобщи АФП.

Изолирана от останалия свят, хунтата нарече по-рано „оправдано“ нашествието на Русия в Украйна, отбелязва АФП.

От своя страна посолството на САЩ в Мианма предупреди днес за „възможно увеличение на нападенията, обстрелите и експлозиите“.

Репортери на АФП установиха засилване на мерките за сигурност в икономическия център на страната Янгон, където през последните месеци бяха извършени поредица бомбени атентати.

Преди това националният празник на Мианма бе честван с множество тържества из парковете и на други публични места в страната.

За да отбележи годишнината, хунтата ще освободи над 7000 затворници, обяви днес неин говорител.

Помилвани ще бъдат общо 7012 души, уточни Зау Мин Тун пред АФП, без да посочи дали амнистията ще обхване хора, хвърлени в затвора в рамките на репресиите срещу дисидентите в страната.

Държавната телевизия уточни, че няма да бъдат освобождавани хора, извършили тежки престъпления, като убийства и наркотрафик, предаде Ройтерс.

Сред изредените видове престъпления обаче бяха корупцията и незаконното сдружаване. Това загатва, че няма да бъдат освобождавани политици и бойци на въоръжени групировки.

След военния преврат по-миналата година на много места в тази държава в Югоизточна Азия избухват сблъсъци между армията и местни опълчения.

Хунтата се готви за избори по-късно през годината, чиято легитимност вече бе отхвърлена от Съединените щати.

Армията мотивира преврата, уверявайки, че при последното гласуване е открила милиони нередовни бюлетини, но международни наблюдатели определиха изборите като в общи линии свободни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани