Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Варна шестима курсанти скочиха в морето, за да спасят кръста

[post-views]
Във Варна шестима курсанти скочиха в морето, за да спасят кръста

Студентът от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Валентин Сурталов бе най-бърз в Шабла. Друг възпитаник на Моркото училище Никола Колев изпревари всички в Балчик.

Във Варна шестима курсанти от Морско училище също се включиха в традиционното „спасяване“ на кръста на Йордановден. Богоявленският кръст беше хвърлен от борда на военен катер в района на Първа буна, след Велик водосвет, отслужен от митрополита на Варненска и Великопреславска митрополия – Йоан. Бъдещите офицери от Морско училище са от отбора по плуване на флотската Алма матер. Един от тях дори е републикански шампион. Около 100 души се бориха за кръста във Варна. Той бе спасен от 31-годишния моряк Анжел Димитров.

Студентът от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Валентин Сурталов, спаси кръста в Шабла. Младежът е първокурсник в специалност „Мениджмънт на водния транспорт“, съобщават от ВВМУ.

Никола Колев, на 22 години, извади Богоявленския кръст от водите на Черно море в Балчик. Той е родом от Белия град, но учи във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна. Кметът Николай Ангелов връчи на смелчака парична награда в размер на 200 лева. За всички останали куражлии – общо 31 на брой, бяха предвидени по 50 лева.

Още с излизането си на сушата Никола Колев призова участниците да дарят парите за добра кауза. С 50 лева няма да станем по-богати, но можем да помогнем на някого, който наистина има нужда, обърна се той към тях. Сава Тихолов, началник на отдел „Култура, протокол и връзки с обществеността“ в Община Балчик, каза за БТА, че на призива са откликнали няколко човека, като събраната сума възлиза на 850 лева.

Пред журналисти Колев сподели, че скача за кръста за пети път, но го спасява за първи. „Тази година наистина реших, че това ще е моята година. Сутринта станах рано, отидох на църква – бях първият човек там, изслушах цялата литургия. Наистина повярвах и си казах, че ще извадя кръста – така и стана“, допълни той.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани