Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За втори месец подред инфлацията в Еврозоната продължава да спада

[post-views]
Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,9% през юли

Инфлацията в Еврозоната продължава да спада втори пореден месец. Това показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат, според които през декември инфлацията за първи път се е върнала към едноцифрени стойности от месец август на сам.

Годишната инфлация в еврозоната спадна обратно до едноцифрени стойности, като в края на декември тя възлиза на 9,2%. Това става ясно от експресна оценка на Евростат.

Според данните нивата на средната инфлация за еврозоната са започнали да намаляват през ноември, като тогава обаче тя все още е била 10,1%.

Новият спад идва на фона на нормализирането на цените на газа до нивата им преди войната в Украйна заради необичайно топло време. Газът се приема за един от основните двигатели зад рекордната инфлация от миналата година, коментират финансисти.

Въпреки че новината може да се разглежда като положително развитие, темпът на инфлация в еврозоната все още стои близо пет пъти над зададената от Европейската централна банка (ЕЦБ) цел от 2%.

Опасността от рецесия в Еврозоната също остава голяма, заради едновременно забавяне в растежа на трите най-големи икономики в света-САЩ, Китай и ЕС, прогнозира преди няколко Международния валутен фонд.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани