Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът ще има думата при нова военна помощ за Украйна

[post-views]
Парламентът ще има думата при нова военна помощ за Украйна

Прогнозите са до края на лятото да подпишем договор за бойните машини на пехотата.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да промени Споразумението за безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г. и ратифицирано от депутатите. Това стана с одобряване на проект на Допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна.

Изменението предвижда отпадане на възможността списъкът с предоставянето на въоръжение, техника и боеприпаси да бъде променян с решение на Министерския съвет по искане на украинската страна само ако българската страна има такава възможност и за нея това е целесъобразно. Така ще отпаднат и притесненията, които се породиха при ратификацията на споразумението, че правителството ще решава без санкцията на Народното събрание. Промяната бе анонсирана на пресконференцията в МО на 23 декември. Предлагаме, каза тогава заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова, последваща помощ на украинската страна да се извършва с допълнителни споразумения, които ще подлежат на ратификация от Народното събрание, т.е. крайното решение ще вземе парламентът.

Самата логистична операция за изпращане на одобрената от Народното събрание помощ за Украйна започна на 23 декември 2022 г. Опровергани бяха всички твърдения, че по-рано е била изпращана част от гласуваната помощ.

Операцията за предоставяне на помощ на Украйна от наша страна е планирана с военните органи от НАТО и е утвърдена от министъра на отбраната, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Съобразихме се, каза още началникът на отбраната, и с решението на парламента да се водят разговори със съюзниците за заместващи способности. Процесът не може да завърши за месец или два, но по това направление се работи активно, подчерта той.

Към момента имаме готовност за разработване на над 50 проекта, каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков. Четири от тях, отбеляза той, са в нашия фокус. По придобиването на бойни машини за механизираната бригада на 16 октомври са получени отговори на 90% от изпратените писма до 18 фирми. В момента група от над 20 души от различни институции прави анализ. Очакванията са до средата на януари да се прецени кои отговарят на изискванията на Сухопътни войски, за да им се изпратят предложения за оферти. Договорът за модернизацията на танковете Т-72 е изпълнен към 50%. Прогнозите са през втората половина на 2023 г. да бъде напълно изпълнен. На ниво очакване е подписване на договор по проекта за безпилотните летателни системи за Сухопътни войски. Заместник-министър Граматикова прогнозира, че ако всичко върви по план, в края на лятото проектът за бойната машина може да бъде финализиран със сключването на договор.

Текст на снимката:

Най-вероятно следващото искане до парламента ще бъде за предоставяне на Украйна на генератор, стана ясно на пресконференцията в Министерството на отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани