Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мали помилва 49-те осъдени войници от Кот д’Ивоар

[post-views]
Хунтата в Мали денонсира споразумения с Франция в областта на сигурността

Ръководителят на малийската хунта полковник Асими Гойта помилва с указ 49-те войници от Кот д’Ивоар, арестувани през юли и впоследствие осъдени от малийската съдебна система, съгласно президентски указ, съобщи Франс прес.

Присъдите им са опростени напълно.

Войниците от Кот д’Ивоар бяха задържани в Мали, след като властите ги определиха като „наемници“. В средата на август бяха обвинени в „опит за подкопаване на външната сигурност на държавата“ и арестувани. Три от тях, жени, са освободени в средата на септември. На 30 декември малийският съд им издаде задочни смъртни присъди, а 46-те все още задържани войници получиха по 20 години затвор.

Според изявлението, публикувано снощи от говорителя на правителството полковник Абдулайе Майга, войниците са осъдени за престъпления, свързани с нападение и заговор срещу правителството, посегателство срещу външната сигурност на държавата, притежание, носене и транспортиране на оръжия и боеприпаси за война или отбрана умишлено във връзка с индивидуално или колективно начинание, насочено към нарушаване на обществения ред чрез сплашване или терор“. Помилването „засилва динамиката, създадена след подписването в Бамако на 22 декември 2022 г. на Меморандума за разбирателство за насърчаване на мира и укрепване на отношенията на приятелство, братство и добросъседство между Република Мали и Република Кот д’Ивоар“, се подчертава в комюникето.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани