Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пазителите на родното небе отчитат успешна година

[post-views]
Пазителите на родното небе отчитат успешна година

По-ускорената модернизация на войските ще спомогне за разрешаване на много от ресурсните и технологични затруднения и ще ги направи по-привлекателни за кариерно развитие в армията, посочва командирът на Първа зенитно-ракетна база полковник Димо Илиев.

Командирът на ВВС генерал–майор Димитър Петров дал висока оценка за дейността на Първа зенитно-ракетната база и благодарил за старанието, положено от целия й личен състав. Това става ясно от съобщение на формированието по повод проведения анализ на състоянието и резултатите от подготовката през изминалата 2022 г.

В анализа си командирът на базата полковник Димо Илиев откроил няколко основни акценти, като носенето на постоянно бойно дежурство от формированията на фона на бушуващия недалеч от границите ни военен конфликт. Посочил още повишаването на нивото на подготовка на личния състав от всички нива (демонстрирано в поредица национални и международни тренировки и учения на ВВС) и поддържането на специалната техника и въоръжението в готовност за бойно използване. Отчетена е и реализацията на редица инфраструктурни ремонти и материално-битови подобрения и инициативи по удължаване ресурса на ракетното въоръжение.

Полковник Илиев анализирал и някои системни проблеми, които съпътстват дейността на базата. Става дума за  некомлекта на личен състав, недостига на материални и финансови средства и затруднената поддръжка на техниката. В този контекст той заявил, че една по-ускорена модернизация на войските ще спомогне за разрешаване на много от ресурсните и технологични затруднения и ще ги направи по-привлекателни за кариерно развитие в армията.

От своя страна генерал-майор Петров подчертал, че ще разчита командирите от базата да продължат усилията за мотивация на личния състав за служба в ЗРВ, за подобряване на битовите условия във военните формирования и за усъвършенстване и надграждане на езиковата подготовка във войските. Той се ангажирал командването на ВВС да осигури в максимална степен ресурсите, необходими на базата. Една от приоритетните задачи през 2023 г. ще бъде работата за осигуряване на формированията от ВВС с по-нова специална автомобилна техника, в т.ч. противопожарни машини.

Преди анализа е дадено началото на подготовката във формированията на Зенитно-ракетната база за настоящата година. Със заповед на командира на базата са определени насоките на подготовките на военнослужещите и отговорниците за тях.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани