Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доклад дава конкретни препоръки за противодействие на рисковете и заплахите за националната ни сигурност

[post-views]
Доклад дава конкретни препоръки за противодействие на рисковете и заплахите за националната ни сигурност

Годишният доклад за състоянието на националната сигурност за 2021 г бе представен днес в Комисията по отбрана от бригаден генерал от запаса Данчо Дяков, секретар на Съвета по сигурност към МС. Веднъж той е бил внасян в 47-ото Народно събрание, но поради разпускането му не е обсъждан. По него са работили 28 институции. Повторно е разгледан и одобрен от правителството през декември миналата година. Самият доклад, каза ген. Дяков, има по-различна структура от предишните. Освен изброяването на идентифицираните от експертите рискове, се посочват мерките за противодействие, както и препоръки за подобряване на системата за национална сигурност. Подчертано бе, че той може да бъде актуален и към настоящия момент, независимо, че се отнася за 2021 г. Според него в следващия доклад би трябвало да има по-голям анализ на непосредственото въздействие на променената среда в Черноморския регион и в Западните Балкани. Най-вероятно докладът за 2022 г. ще бъде разширен, като в разработването му се включат по-голям брой участници.

Министерството на отбраната участва в разработването на доклада, който обективно отразява стратегическата среда за сигурност приз 2021 г. и произтичащите от нея рискове и заплахи, каза бригаден генерал Радостин Илиев, директор на  дирекция „Отбранителна политика и планиране“ – МО. Отразени са, посочи той, основните резултати от провеждания тогава Стратегически преглед на отбраната. Изрази подкрепа на формулираните препоръки, в частта за развитие на Въоръжените сили, които се изпълняват и днес чрез План-2026. Специално открои препоръките за модернизацията на армията, попълването на некомплекта от личен състав и повишаване разходите за отбрана, които да стигнат 2 процента от БВП още през тази година.

Председателят на комисията Христо Гаджев коментира голяма част от текстовете. Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на участието на армията в охраната на границата и на проектите за модернизация.Най-вероятно, стана ясно от неговите думи, през следващата седмица комисията ще обсъжда Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната, която е внесена в парламента.  С 10 гласа „за“ и 3 „въздържали се“ Комисията по отбрана прие Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2021 г.  

Какво пише в доклада за въоръжените сили?

С цел спешно попълване на дефицитите от способности следва да се използва подкрепата на съюзниците от НАТО под формата на разполатане на техни сили и средства в България. Това е първата препоръка, която правителството прави по отношение на Въоръжените ни сили в Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2021 г.

Подчертава се необходимостта от ускоряване на процеса на превъоръжаване и модернизация с продължаване на изпълнението на Националния план за достигане на 2 процента от БВП до 2024 г. В същото време се посочва, че трябва да се търсят възможности това да се случи още през 2023 г. и по-високото ниво да се поддържа в дългосрочен план и дори да нараства, съобразно икономическите възможности на държавата. Като нов момент в подобен вид доклади се отбелязва, че освен ежегодното целево финансиране от държавния бюджет за утвърдените проекти за модернизация, има необходимост от създаване на инвестиционен механизъм за финансирането им.

Реализирането на Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на МО, приета от правителството на 28 септември т.г., се определя, като условие за преодоляване на дефицитите от способности. Смята се, че трите основни проекта са базови предпоставки за преодоляване на дефицита от критично необходими способности. Те,  обаче, не са достатъчни. Налага се придобиването на оперативно съвместими с НАТО трикоординатни радари, зенитно-ракетни комплекси, дистанционно управляеми системи, дронове и средства за защита от тях, системи за командване и управление, способности за киберотбрана, артилерийски системи, щурмови хеликоптери, подводници и други. Специално се отбелязва необходимостта от модернизация на фрегатите клас „Вилинген“ и на танковете Т-72.

Правителството за пореден път констатира, че недостигът от личен състав във Въоръжените сили остава висок. То смята, че окомплектоването на доброволния резерв  е крайно недостатъчно. Препоръчва се да продължат усилията за окомплектоване с личен състав и за повишаване атрактивността на военната професия на пазара на труда. Това трябва да стане, пише в доклада, чрез реализация на комплексни мерки за набиране и задържане на подготвен и мотивиран личен състав. В този смисъл, се акцентира по-нататък, е наложително да бъде актуализиран цялостният социален пакет, включително и възнагражденията  на хората в отбраната.

В доклада са представени основните дейности на министерства и ведомства, свързани с констатиране и противодействие на заплахи пред националната сигурност, и с оглед на изпълнение на Стратегията за национална сигурност на Република България. Съдържат се информация и оценки за вътрешнополитически събития, за процеси по реализиране на международни проекти и за събития в конфликтни райони в други държави. Анализирани са сложните и противоречиви процеси от вътрешен и външен характер, които са оказали съществено влияние върху състоянието на националната сигурност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани