Информационен център на Министерство на oтбраната

Димитър Стоянов: България не може да предоставя тежко въоръжение на Украйна, докато не се намери заместващо

Димитър Стоянов: България не може да предоставя тежко въоръжение на Украйна, докато не се намери заместващо

България няма възможност да предоставя на Украйна тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси и самолети, докато не се намерят заместващи платформи, а към този момент такива няма. Това заяви в “Още от деня” министърът на отбраната Димитър Стоянов.

“България предоставя въоръжение на Украйна без решение на НС доста отдавна – това е самата истина. Това, че боеприпасите не стигат директно до Украйна, е ясно на всички. Предишното правителство могат да го отричат колкото искат”, заяви той.

Уточни обаче, че българската армия не изнася новопроизведено въоръжение, а само това, което Народното събрание е решило и утвърдило като списък. Стоянов коментира и визитата си в Украйна от края на миналата година:

“Няма нищо тайно в това, че посетих Украйна. Още в началото на декември беше планирано работно посещение на министър Резенков в България, тъй като бях отправил покана към него. Поканата беше свързана с взетото решение на НС от 3 ноември за намиране на т.нар. заместващи платформи при предаване на въоръжение на украинската страна. По съвсем обективна причина – войната, Резенков не успя да посети България и съответно отправи покана към мен. Най-вероятно тайнствеността, която се получи около посещението ми в Украйна на 19 декември, е поради мерките за сигурност, които бяха предприети от украинската страна”.

Стоянов посочи, че основните теми по време на разговорите са били от какво въоръжение се нуждае Украйна, какво може да предостави България и откъде може да получат заместващи платформи.

“От Украйна поискаха това, което се знае от цялата българска общественост, а именно ракетни комплекси, боеприпаси и т.н.”, добави министърът

Вижте целия разговор във видеото

Източник: bntnews.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top