Информационен център на Министерство на oтбраната

НС реши: Ще получаваме ваучери за гориво и транпосрт

НС реши: Ще получаваме ваучери за гориво и транпосрт

Право на такива ваучери ще имат хората с доход под максималния осигурителния праг за страната

Депутатите одобриха окончателно нова мярка срещу високите цени на горивата и транспорта. Оттук нататък ще можем да получаваме ваучери. А дали ще се ползват за гориво или превозни документи – всеки ще решава сам. Право на такива ваучери ще имат хората с доход под  максималния осигурителния праг за страната – в момента той е 3 400 лева.

Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС,  мина окончателно на второ четене със 153 гласа “за” и нито един “против”.

Идеята е компенсацията да бъде под формата на ваучери за горива или транспорт, на стойност 1000 лева. Те ще бъдат връчвани годишно.

Тепърва ще се определят критериите, по които ще се получават ваучерите.

След обнародване на закона, Министерски съвет ще има 1 месец да изработи наредба за условията.

Средствата ще идват след облагане на свръхпечалбата на дружествата, които преработват суров нефт от руски произход от България. Те трябва да правят вноски, които ще влизат във Фонда за енергийна сигурност. Те ще се в размер на 70% от разликата между цената на Бренда и на оралския нефт.

Ако домакинствата нямат автомобил, ваучерите могат да бъдат използвани и за друг вид транспорт – градски и междуградски.

“Прие се преработвателите на суров нефт от руски произход в България да правят вноска в размер на 70% от разликата между цената на Бренда и на оралския нефт във Фонда за енергийна сигурност. Говорим почти година, че оралския нефт, който ползваме, е много евтин, но ние плащаме скъпо на бензиностанциите. Сега казваме, че от тази разлика държавата ще взема 70% преди облагане дори. Това ще генерира приходи във Фонда за енергийна сигурност в размер на около 2 млрд лева . Идеята е средствата да се таргетират. Народните представители с високи заплати да не могат да се възползват. Идеята е хората с хиляди левове заплати да нямат право да получават такива компенсации. Най-вероятният критерий ще бъде хората над максималния осигурителен доход на член от семейството, който сега  е 3400, да не бъдат обект на подпомагане по тази програма. За всички останали ще има подпомагане, което ако разделим тази огромна сума на броя на шофьорите  се получава, че всеки един шофьор ще получи около 1000 лева годишно”, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е и един от вносителите.

Източник: nova.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top