Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клетката на ИДИЛ в Афганистан пое отговорността за терористичната атака в Кабул

[post-views]
Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за бомбения атентат срещу автобус, транспортиращ пътници в Кабул

Най-малко петима души загинаха и голям брой бяха ранени при самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул. Отговорност за атаката пое местния клон на джихадисткото движение ИДИЛ, известно още като Ислямска държава.

Афганистанското външно министерство е било целта на атаката, съобщи официалния сайт на ИДИЛ „Амак“. Медията, допълва, че нападението е извършено от атентатор камикадзе, който успял да премине през охраната и да детонира носените от него експлозиви.

Властите се опасяват, че жертвите на атентата ще продължава да се увеличават, заради големия брой тежко ранени. Лекари от местна болницата твърдят, че са приели повече от 40 души.

В рамките на месец това е второто терористично нападение в самото сърце на Афганистанската столица Кабул, за което поема отговорност джихадиското движение ИДИЛ.

На 12 декември въоръжени мъже атакуваха хотел в афганистанската столица, като цел на атаката са били китайски предприемачи в страната. Седмицата по-рано терористите от ИДИЛ опитаха да убият началникът на дипломатическата мисия на Пакистан в страната.

Ситуацията със сигурността в Афганистан остава сложна, независимо от твърденията на Талибаните, че имат пълен контрол над страната, след като си върнаха властта през лятото на 2021г.

Според експерти зачестилите нападения срещу чужденци допълнително ще затрудни привличането на външни инвестиции, което да задълбочи международната изолация в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани