Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелски войници застреляха палестинец в бежански лагер на Западния бряг, съобщи палестинското здравно министерство

[post-views]

Палестинец е бил застрелян при израелска военна операция в бежанския лагер Каландия на окупирания Западен бряг през нощта, предаде Ройтерс, като се позова на палестинското министерство на здравеопазването.

Западният бряг – една от териториите, на които палестинците искат да създадат своя държава – е обхванат от вълна от насилие, откакто Израел започна да провежда операции в отговор на поредица нападения по улиците на различни израелски градове, извършени миналата година.

Израелската армия не потвърди информацията за убийството в Каландия. Тя обаче съобщи, че провежда акции на няколко места Западния бряг, и допълни, че е извършила арести и е конфискувала оръжия.

„По време на операцията заподозрени започнаха да хвърлят камъни и тухли по войниците от покривите, създавайки риск живота им. Военнослужещите отвърнаха със средства за разпръсване на безредици и бойни патрони“, се посочва в съобщението на израелската армия.

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас предупреди, че палестинците ще започнат да предприемат „по-решителни действия“, за да се противопоставят на израелските операции, без да оповестява допълнителни подробности.

От началото на годината при претърсвания, извършени от израелските сили, са били убити общо шестима палестинци, включително двама тийнейджъри. Нито един израелски войник не е загинал в хода на тези операции, отбелязва Ройтерс.

Вчера израелското Военно радио съобщи, че палестинец е намушкал еврейски заселник във ферма в южната част на Западния бряг. Нападателят е бил застрелян, но към момента не е ясно дали изстрелът е бил произведен от еврейския заселник или от някой друг.

Израел твърди, че претърсванията са насочени срещу заподозрени бойци. Палестинците считат тези акции за форма на колективно наказание.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани