Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Венелин Венев: Усилихме способностите за електронно разузнаване

[post-views]
Бригаден генерал Венелин Венев: Усилихме способностите за електронно разузнаване

Бригаден генерал Венелин Венев: Усилихме способностите за електронно разузнаване
Бригаден генерал Венелин Венев: Усилихме способностите за електронно разузнаване

Не помня такава динамика в дейността ни, казва директорът на служба „Военно разузнаване“

– Г-н бригаден генерал, на 12 януари Българското военно разузнване стана на 115 години. Как съхранявате традициите?

– Историята ни е написана със саможертвата на нашите колеги. Българското военно разузнаване има изградени достойни традиции и постижения, които пазим и развиваме. Високата чест да си военен разузнавач е свързана и с много голяма отговорност. Професията освен знания, умения и навици е и изкуство.

– Бихте ли дали конкретен пример, от който се учите?

– Такъв източник на вдъхновение за съвременните военни разузнавачи на България са житейският и професионалният път на о.з. полковник Пеньо Върбанов Пенев. Високото му чувство на отговорност, всеотдайност, хладнокръвие и професионализъм при изпълнение на поставените задачи го превръщат в легенда на Българското военно разузнаване. Независимо от превратностите на времето делото му на военен разузнавач, неговият висок патриотизъм и безмерното родолюбие, стоицизмът и силата на духа, с които понася нечовешките изтезания, и до днес са ярък пример за достойно изпълнен дълг към Отечеството и вярна служба в името на Родината. През миналата година учредихме специална награда на името на о.з. полковник Пеньо Пенев за изключителни постижения в оперативната дейност. Този награден знак е едно малко признание за всичко, което е направил и изстрадал за страната си. Горд съм, че тази година за първи път имах честта и възможността за много високи постижения в оперативната дейност да връча тази награда на наш служител.

– От какви принципи се ръководи днес военното ни разузнаване?

– В своята дейност се ръководим от основополагащи принципи в разузнаването като целенасочено определяне на целите и задачите, непрекъснатост при предоставяне на текуща или внезапно постъпила разузнавателна информация, своевременно добиване, обработване и разпространяване в необходимия срок на информацията. Изключително важно е законосъобразността на нашата дейност, провеждането й при строго съответствие с регламентиращата уредба.

– Каква е равносметката на Службата за 2022 г.?

– От лятото на 2021 г. до настоящия момент Службата беше изправена пред поредица от предизвикателства – евакуацията от Афганистан, спасителните операции в Украйна, войната, започната от Русия с всичките й регионални и надрегионални импликации, повишаването на интензитета на асиметричните рискове и заплахи (миграция, тероризъм, хибридни операции), периодичното повишаване на напрежението в определени райони на Западните Балкани.

– Това са много предизвикателства, как се справяте с тях?

– Лично аз не помня подобна динамика в дейността на Службата за такъв кратък период от време. Доказателство за това е и значителното количество изходящи информационни документи, предоставени на висшето държавно и военно ръководство. Войната в Украйна и анализът на дейността на определени звена в Службата доведоха до определени организационно-щатни промени и радикални кадрови размествания.

– Кое най-вече дестабилизира средата на сигурност през изтеклата година!

– Несъмнено, главният дестабилизиращ фактор на средата на сигурност е войната на Русия срещу Украйна, която доведе до нови предизвикателства пред националната ни сигурност, значими промени в Черноморския регион, в т.ч. и пред приоритетите на Службата. Бяха усилени някои направления, като способностите на силите за електронно разузнаване, формирани бяха структура за киберразузнаване и нови звена в областта на обработката и анализа на разузнавателната информация.

– Как действате в условията на засилен миграционен натиск?

– Усилията ни са насочени към добиване на изпреварваща информация и ранното идентифициране на възникването на мащабни бежански вълни, на организаторите на канали за трафик на мигранти и на потока на финансовите средства. Затвърдихме възможностите си за добиване на изпреварваща информация за дейността на регионални и надрегионални терористични организации.

– През октомври 2022 г. бяхте домакини на Международна конференция по въпросите на средата за сигурността на Балканите. Какви изводи си направихте тогава?

– Конференцията беше съгласувана на ниво заместник-генерален секретар на НАТО. Тя събра над 70 представители от разузнавателни организации на страни – членки и партньори на Алианса, както и структурите на НАТО и на ЕС. Бяха обсъдени заплахите, предизвикателствата и перспективите за развитие на обстановката в този регион. Допълнително форумът насочи вниманието към динамичните военнополитически и икономически процеси и явленията на запад от нас в контекста на руската инвазия в Украйна.

– На какво ниво е сътрудничеството на Служба „Военно разузнаване“ в рамките на НАТО и ЕС?

– Службата участва активното във всички процеси и актуални инициативи на военните разузнавателни структури и комитети на НАТО и на ЕС, както на ръководно, така и на работно ниво. Тя е българската организация с основен национален принос в структурите на НАТО, създаващи и регламентиращи съюзната политика по разузнаването.

– Удовлетворява ли Ви съвместната работа с националните служби за сигурност и обществен ред в страната?

– Повиши се взаимодействието и с органите на правораздавателната система. Постоянната необходимост от бърза и своевременна реакция на съвременните рискове и заплахи, промените и динамиката на процесите в сферата на сигурността много често налагат прилагането на непопулярни мерки и вземането на нетрадиционни решения от службите.

– Какви приоритети се очертават пред Службата през 2023 г.

– В ход е изграждането на нова система за сигурност в Европа, както и в глобален аспект. Продължаваме да поддържаме и развиваме надеждни и ефективни разузнавателни способности. Именно в тази насока ще бъдат насочени главните усилия на Службата. Позволете ми в края на интервюто да се обърна към всички военни разузнавачи по случай 115-ата годишнина от създаването на Българското военно разузнаване и празник на Служба „Военно разузнаване“. Уважаеми колеги, пожелавам Ви здраве и неотклонно отстояване на високия дух, патриотизма, упоритостта и всеотдайността във Вашата благородна служба за гарантиране на сигурността и просперитета на Република България! Бъдете уверени в себе си, както аз съм уверен във Вашите способности и морални ценности. Честит празник!

Полковник Пеньо Пенев е легенда в разузнаването

Полковник Пеньо Върбанов Пенев е роден на 30 януари 1926 г. Завършил е Висше военно училище в София. През 1949 г. постъпва на служба в системата на Българското военно разузнаване. В началото на 1953 г. е изпратен на задгранична работа под дипломатическо прикритие в генералното консулство на България в Истанбул, Турция. На 29 юни 1955 г. при изпълнение на оперативна задача полковник Пенев е арестуван от турската полиция. По време на ареста и следствените действия е подложен на жестоки изтезания и мъчения. Въпреки това той не се пречупва психически и не издава нито един от своите колеги и агенти на военното разузнаване, които е ръководил. Първоначално е осъден на смърт, като впоследствие присъдата му е заменена с доживотна. След обжалване тя е намалена на двайсет и четири години строг тъмничен затвор и осем години заточение в Централна Турция. От тях той изтърпява ефективно девет години. На 8 април 1964 г. полковник Пенев е разменен срещу деветима турски разузнавачи, излежаващи присъди в България. След освобождаването си той продължава кариерата си на военен разузнавач и работи самоотвержено в интерес на отбраната и националната сигурност на Република България.

О.з. полковник Пенев напусна този свят на 89-годишна възраст на 23.01.2015 г., отдавайки целия си съзнателен живот на професията.

Отличен е с редица награди. Посмъртно е награден с почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен, за офицери. Военният телевизионен канал посвети документален филм от две части, озаглавен „Един срещу девет“, в памет на легендата на военното разузнаване, разказващ за живота и саможертвата му.)

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани