Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Висш командир ДАЕШ/ИДИЛ убит в Сомалия

[post-views]
САЩ обявиха, че са нанесли въздушен удар в Сомалия, при който са загинали двама бойци на ислямистките милиции Аш Шабаб

Високопоставен командир на терористичната групировка ДАЕШ/ИДИЛ е бил убит при сблъсък със силите за сигурност в полуавтономния сомалийски регион Пунтленд, съобщиха властите, предаде Анадолската агенция.

Според изявление на полицията Абу-Албара ал-Амани е бил убит, когато силите на реда са отблъснали нападение на ДАЕШ/ИДИЛ срещу военна база в региона Бари в Пунтленд.

Той е бил ръководител на операциите на терористичната групировка в Сомалия от 11 юли 2021 г., се казва в изявлението.

Той е родом от етиопския регион Амхара и „е отговорен за принуждаването на много етиопци да се присъединят към терористичната групировка“.

ДАЕШ/ИДИЛ, за която е известно, че действа в планинския регион Бари в Сомалия, е поела отговорност за няколко нападения в страната на Африканския рог.

През 2018 г. Държавният департамент на САЩ включи ДАЕШ/ИДИЛ в Сомалия в своя списък на специално обозначените глобални терористи.

От години Сомалия е измъчвана от войни, като сред основните заплахи са „Ал Шабааб“ и ДАЕШ/ИДИЛ.

ООН предупреждава за нарастващата нестабилност в страната, като миналата година публикува периодични доклади, в които подробно се описват нападенията на терористичните групировки.

Според оценките на ООН през 2018 г. при терористични нападения в Сомалия са станали жертви най-малко 1518 цивилни – 651 убити и 867 ранени, а през 2019 г. – 1459 – 591 убити и 868 ранени.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани