Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дерек Шоле: Дейността на руската паравоенна група „Вагнер“ в Сърбия трябва да се прекрати

[post-views]
Дерек Шоле: Дейността на руската паравоенна група „Вагнер“ в Сърбия трябва да се прекрати

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле изрази силна загриженост във връзка с дейността на частната руска паравоенна група „Вагнер“ и с опитите, които се смята, че групировката прави да наема войници в Сърбия и други страни, предаде Косовското радио и телевизия.

Шоле каза, че е изразил притесненията си и пред сръбския президент Александър Вучич по време на срещата между двамата, която се проведе в Белград вчера.

„Видяхме, че групата „Вагнер“ се опитва да набира войници от Сърбия и от другаде, а това е нещо, което смятаме, че не може да продължава“, заяви Шоле пред журналисти след срещата си с Вучич. Той каза, че не знае дали съществува притеснение в Сърбия, но подчерта, че по време на срещата той и Вучич са обсъдили тези притеснения и че САЩ желаят съвместна работа с правителството в Белград и други места, където действа групата „Вагнер“, за да бъде сложен край на дейността ѝ, отбелязва медията.

Групата „Вагнер“ е собственост на руския олигарх Евгений Пригожин, за когото се съобщава, че развива дейност в десетки страни, най-вече в Африка, като си сътрудничи с правителствата за проруска пропаганда и за други военни и политически проекти, пише Косовското радио и телевизия.

Групата „Вагнер“ се похвали с присъствието си в Сърбия, която е единствената европейска страна освен Беларус, която не се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Беше съобщено, че тази група е отворила центрове в Белград, но по-късно това твърдение беше отхвърлено, допълва медията.

По информация на Косовското радио и телевизия в рамките на руския портал „RT“ („Russia Today“) на страницата с новини на сръбски език имало реклами на „Вагнер“, в които се казвало, че набират бойци за Украйна, а възнаграждението, което групата предлагала, било „повече от привлекателно“.

По думите на Шоле, цитирани от медията, паравоенната групировка „Вагнер“ е вкарана „в действие по ужасяващ начин из целия свят, било то в Либия, Централноафриканската република, или в Украйна в момента“.

Шоле каза, че Пригожин и групата му са подложени на американски санкции от години, а САЩ наскоро са предприели по-нататъшни мерки за поставяне под контрол достъпа на тази група до оръжие.

Наемниците на групата „Вагнер“ са обвинени от западните държави и експертите на САЩ за множество случаи на потъпкване на правата на човека в цяла Африка, Либия и Република Мали, съобщава Косовското радио и телевизия. По-рано този месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че вече е определил групата „Вагнер“ като „субект, пораждащ особено безпокойство“ заради дейността ѝ в Централноафриканската република.

Шоле призова Сърбия да наложи санкции срещу Русия, като каза, че причината, поради която страните трябва да направят това, е, че „действията на Русия не само трябва да бъдат осъждани, но и да бъдат наказвани“.

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле направи серия от посещения на Балканите тази седмица, съсредоточени върху международните усилия за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия след неколкоседмично високо напрежение между двете страни, отбелязва медията.

Сърбия и Русия не признават независимостта на Косово.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани