Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десетки генерали и офицери от запаса и резерва отбелязаха празника на военното разузнаване

[post-views]
Десетки генерали и офицери от запаса и резерва отбелязаха празника на военното разузнаване

Десетки генерали и офицери от запаса и резерва отбелязаха празника на военното разузнаване

Днес продължи честването на 115 години от създаването на българското военно разузнаване.Тържеството бе организирано от Асоциацията на военните разузнавачи (АВР), която е колективен член на СОСЗР. То се проведе в клуба на асоциацията. Събраха се десетки генерали и офицери от запаса и резерва, между които бивши директори, заместник-директори и други ръководители на Служба „Военно разузнаване“.

Десетки генерали и офицери от запаса и резерва отбелязаха празника на военното разузнаване

На 12 януари (нов стил) 1908 г. влиза в сила указ № 190 на Княз Фердинанд, с който Информационното бюро към Оперативното отделение на Щаба на армията се трансформира в Разузнавателна секция. С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване. Това припомни в своето слово председателят на АВР полковник от запаса Младен Младенов. За изминалите 115 години военното разузнаване премина през различни етапи и независимо от предизвикателствата остана гарант на националната ни сигурност, стана ясно от неговите думи. Датата 12 януари се превърна в празник за всички, които са избрали военното разузнаване за своя професия, независимо дали в структурите на агентурното, радио и радио-техническото, войсковото или специалното разузнаване, подчерта полк. Младенов. През тези 115 години българското военно разузнаване, посочи той, многократно е понасяло удари, било е охулвано и обругавано, вменявали са му вина за провалите на политическите елити, както в мирно, така и във военно време, но то същестува и е съществувало дори при забраната му от Ньойския договор след Първата световна война. Това е така, защото, независимо от повратностите на историята, от формата на държавно управление и обществено-политически строй, българското военно разузнаване е имало една мисия – да служи на своя народ и Отечеството си, заяви полк. Младенов.

Вие сте в правото си да се гордеете с достойно изпълнения си дълг,  със своята младост, сили, знания и опит сте допринесли за повишаване на сигурноста и отбраната на страната, се обърна в приветствието си към присъстващите председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Всеки от вас, подчерта той, е пример за днешните поколения военни разузнавачи. Поздравление към членовете на асоциацията отправи и заместник-председателят на СОСЗР и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Гости на честването бяха още бившият началник на Генералния щаб на Българската армия генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, бившият заместник-началник на отбраната генерал-майор от запаса Йордан Йорданов, който е председател на ЦКРК на СОСЗР и главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани