Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Димитър Стоянов: Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края на януари

[post-views]

Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края на януари. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на парламентарния контрол днес. Той отговори на въпрос на депутата от „Възраждане“ Николай Дренчев.

Народният представител попита министъра дали Министерството на отбраната прави планове за преходния период между преждевременно изведения от експлоатация Миг-29 и закъсняващия F-16 и дали обмисля възможности за придобиване и въвеждане в експлоатация на „междинен“ изтребител, който ще позволи на българската авиация в преходния период между двете платформи да изпълнява конституционните си задължения.

По отношение на доставката на заместваща платформа – на 26 март 2022 г. президентът Румен Радев на среща на върха на НАТО в Брюксел постави въпроса пред президента на САЩ Джо Байдън и ръководителите на делегации за необходимостта от предоставяне на самолети F-16 „втора ръка“, обясни Стоянов. Той добави, че през юни тогавашният министър на отбраната Драгомир Заков е изпратил писма до САЩ, Италия, Испания, Франция, Швеция и Нидерландия. Страната ни е получила отрицателен отговор от Испания, Италия и Нидерландия, а от САЩ не са отговорили, каза още министърът.

След 2 август, когато служебното правителство встъпва в длъжност, отново са били изпратени писма до САЩ, Франция, Швеция и Израел. Създадена е работна група за оценка на постъпващата информация. Към момента няма постъпила конкретна информация, уточни Димитър Стоянов.

Министърът каза, че са проведени срещи с представители на Франция, Швеция и Израел. Проведена е рекогносцировка на летище „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ за евентуално разполагане на различни типове самолети от страна на Франция и Швеция, обясни той.

Димитър Стоянов посочи, че е провел работни срещи с министрите на отбраната на Швеция, Нидерландия и САЩ, на които са коментирани възможности за предоставяне на заместваща платформа. „Това, което търсим като заместваща платформа, е самолет „втора ръка“, по възможност на лизинг. Това, което ни предлагат обаче, са нови самолети или „втора ръка“, но за продажба, а не на лизинг“, коментира той.

„Последното уверение е, че от Швеция в началото на февруари ще постъпят предложения като груба цена за това как могат да бъдат придобити самолети“, съобщи министърът.

„Надявам се да не стигнем дотам, че да скъсаме една 110-годишна история от изтребителната ни авиация“, заяви Димитър Стоянов и припомни, че от 1952 г. страната ни носи бойно дежурство без прекъсване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани