Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов проект за безпилотен летателен апарат в Гърция

[post-views]
Експлозия пред министерството на труда в центъра на Атина

В Министерството на финансите на Гърция беше подписан Меморандум за сътрудничество за финансиране на изграждането на нов безпилотен летателен апарат между Гръцката аерокосмическа индустрия (ЕАВ) и четири гръцки университета, в присъствието на министъра на финансите Христос Стайкурас и на националната отбрана Николаос Панайотопулос, предаде АНА-МПА.

Финансовото министерство продължи финансирането на втория проект за по-сложен безпилотен летателен апарат, като използва придобитото ноу-хау по програмата „Архитас“ за научноизследователска и развойна дейност и промишлено производство на първото автономно многофункционално въздушно превозно средство.

Като похвали потенциала на програмата „Архитас“, Стайкурас заяви, че „хармоничното сътрудничество с високоспециализираните служители от въоръжените сили на страната ни позволява да бъдем по-оптимистично настроени за резултатите от това ново, важно и отговорно начинание“.

Панайотопулос отбеляза, че „можем да вървим по-бързо от съседните страни (включително тези, които са прекарали повече от десет години) в разработването на новия продукт, стига да има организирано и координирано начало. Имаме добра инфраструктура, талант и принос на академичните институции и мисля, че с помощта на въоръжените сили съществуват всички добри предпоставки, за да можем да имаме краен продукт“.

Новата програма за изграждане на безпилотен летателен апарат започва на 16 януари.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани