Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Промениха наредбата за подпомагане на военно-патриотичните съюзи от МО

[post-views]
Двама загинаха при инцидент с военен автомобил

Предстои да се утвърдят приоритетите на Министерството на отбраната в областта на военно-патриотичното възпитание и сигурността и отбраната, на чиято основа да се извършва кандидатстването, което става с формуляр към наредбата и не по-късно от 30 октомври на текущата година.

Промените на наредбата, с която  се определят условията и редът за предоставяне на финансова или материална помощ и/или помещения във военни клубове или други подходящи помещения в сгради в управление на Министерството на отбраната или структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, е публикувана в днешния брой на Държавен вестник и влиза в сила от 1 януари т. г. . Право на такава помощ и помещения имат военно-патриотични съюзи, неправителствени организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност с военно-патриотична насоченост и/или в областта на сигурността и отбраната.

Направените промени водят до регламентиране на конкретни критерии за отпускане на финансова помощ, детайлизиране на отчетността и контрола върху изпълнението по сключените договори, както и подобряване дейността по разглеждане на мотивираните искания посредством промяна в сроковете за подаване на мотивираните искания за получаване на финансова помощ и създаване на образец на мотивирано искане с подробен финансов разчет.

В променената наредба е посочено, че финансовата помощ се предоставя в съответствие с приоритетите на Министерството на отбраната в областта на военно-патриотичното възпитание и сигурността и отбраната, които ежегодно се утвърждават от министъра на отбраната за следващата календарна година и се публикуват на сайта на Министерството на отбраната до 30 април на текущата година. В едномесечен срок от влизане в сила на  наредбата министърът на отбраната утвърждава приоритетите на Министерството на отбраната, е записано в документа.

Кандидатстването от правоимащите лица се извършва с мотивирано искане (съдържащо като неразделна част формуляр за кандидатстване) по образец в наредбата, което се подава до министъра на отбраната не по-късно от 30 октомври на текущата година в деловодството на Министерството на отбраната.

С измененията и допълненията се запазва действащият към момента механизъм за подпомагане, като се внася по-голяма конкретика. Отчитат се и измененията в действащото законодателство в областта на юридическите лица с нестопанска цел, облекчава се административната тежест върху гражданите в съответствие с възможностите, които са предоставени на Министерството на отбраната за извършване на справки по служебен ред.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани