Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

4-ма са обвиняеми по случая Nexo, със забрани да напускат страната

[post-views]
Установено е лицето, извършило хакерската атака срещу български правителствени сайтове, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

4-ма са привлечени като обвиняеми по случая Nexo. Повдигнато им е обвинение за това, че от 2018 до вчера 12 януари в България, Великобритания, Швейцария Кайманови острови са участвали, а един от тях е ръководил ОПГ, групата е създадена с цел да извършва престъпления – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Това съобщи директорът на НСлС Борислав Сарафов, предаде репортер на БГНЕС.

За тях са предвидени наказания от повече от 3 години. На всички е наложена забрана за напускане на страната, добави Сарафов.

Той каза, че настоящият казус е уникален и обърна внимание на това, че НСлС е изградила доверие с българската прокуратура. Срещу този фининсов и интелектуален ресурс, ние ще изправим закона, заяви той и подчерта, че НСлС работи и срещу педофили, и срещу хакери.

„Ние сме от службите, които работим изключително добре по технологичните престъпления, извършени в киберпространството“, подчерта Сарафов и допълни, че технологиите, с които работи НСлС са благодарение на нейните партньори, но няма да ги назове поименно, за да не ги дискредитира.

Вчера бяха претърсени 15 адреса, разпитани са над 20 свидетели, които ще бъдат включени в програмата за сигурност, защото имат опасения за живота си. Иззети са огромен брой компютри, пари и криптоактиви, съобщи Сарафов.

Двама души са обявени за издирване. По данните на граничния контрол има данни, че са в България, но ние предполагаме, че не са, обяви той.

Абсолютно всички са български граждани, затова беше дадено на нас да работим по случая. Второ, основната част от дейността се извършва в България, обясни Сарафов.

Този случай е уникален и то не на фона на България, а в световен мащаб. Той е пример за добро междуинституционално сътрудничество, но и добро сътрудничество с нашите европейски и евроатлантически партньори, добави главният прокурор Иван Гешев.

С оглед на това, че той е доста сложен, ние разчитаме на взаимодействието освен с всички партньорски служби и с нашите евроатлантически партньори. Този случай и предмет на разследване онагледява новите проблеми, пред които е изправена правоохранителната общност в цял свят.

Гешев благодари на всички, които са взели участие в процеса, както и за усърдната им работа. „Надявам се България да е в световните новини с това, което можем да се гордеем, нашите успехи – успехи в IT сектора и с младите ни хора, които са специалисти в тази област, а не със случай, които вероятно придава негативен поглед на нашата страна”, подчерта Гешев.

Светослав Василев, ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС каза, че обект на разследването са компаниите, които са обединени под името Nexo. „Българската връзка е дружеството NDS, което е регистрирано на 8 юни 2018 г. Това, което се установи, че българското дружество NDS ООД ръководи цялата дейност на групата компании Nexo“, обясни той.

По думите му в дружеството е внесено едва половината от изисквания капитал от 100 000 швейцарски франка. „Това може да го проверите и в Търговския регистър. Собственост е на група лица, които са описани в Търговския регистър, информацията е публична“, уточни Василев.

Ръководителят на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС посочи, че платформата Nexo използва 662 559 адреса на крипто активи и са извършени 4 270 963 транзакции. „Това са транзакции, осъществени единствено в криптовалута. Общата стойност на извършените транзакции е над 94 млрд. долара. Това не са вътрешни транзакции в системата на Nexo, това са транзакции от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни адреси“, обясни той. Василев каза, че са установили транзакции към лице, което е уличено в терористична дейност и той принадлежи към палестинска терористична групировка. По думите му са установени транзакции на Nexo, които са към най-различни адреси и са свързани с киберпрестъпления, адреси, използвания за изнудвания, инвестиционни измами и др.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че са назначени данъчни ревизии. По досъдебното производство има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Разполагат с изключително скъпи имоти в Дубай, на Бахамите, имат яхти. Бяха намерени и иззети 35 картини на скъпи художници, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия, сред които на Салвадор Дали, на Пикасо и на Матис.

„Ще потърсим и финансов ресурс и подкрепа от нашите партньори“, отбеляза тя.

Милева съобщи, че бившият министър на финансите е имал среща с представители на дружества, които се занимават с криптовалута, като целта на срещата е била как със системата „Борика“ може да се разплаща и с криптовалута.

Имайте предвид, че всяко едно разследване има своята технология. Сега започваме явните следствени действия. Ще бъдат отправени молби за правна помощ в тези държави, където тези лица са извършвали своята дейност. Конкретните суми ще станат ясни в хода на разследването, след извършването на финансов и технологичен одит, посочи още директорът на НСлС.

Ние не се притесняваме да повдигнем обвинение, независимо дали е финансов министър, магистрат, или депутат, ако са събрани достатъчно доказателства, обясни Милева и добави, че тепърва ще се установи кой е присъствал на тази среща и каква е била целта й.

На двама от участниците е определена парична гаранция в размер на по 1 милион лева, като имат 10-дневен срок да я платят.

Най-ново

Единична публикация

Избрани