Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Военната академия възстановиха легендарни оръдия

[post-views]
Във Военната академия възстановиха легендарни оръдия

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ бяха извършени възстановителни дейности на две исторически оръдия – 75-мм оръдие „Шнайдер“ и 150-мм гаубица Д/12 ,,Шнайдер“. Основните операции за възстановяването на външния вид на двете военни реликви бяха извършени от цивилните служители Андрей Николов и Валери Стефанов от отдел „Логистика“ на Академията.

Дейностите включваха и премахване на старата боя до основа и ново боядисване с боя „Протекта“ (3в1). Това е необходимо с цел на предотвратяване на вредното влияние на околната среда и метереологичните условия, тъй като гаубицата е поставена на открито.

В резултат на грижливата работа на служителите на Военна академия отново са видими малката форма на държавния герб на Княжество България и владетелския вензел ,,Ф“ на княз Фердинанд върху гаубицата, доказващи, че този ценен експонат е произведен за нуждите на Българската войска. Базовият модел на оръдието датира от края на XIX век, като то е представено на оръжейното изложение във френската столица Париж през 1900 г. През първото десетилетие на XX век, когато в българската армия протича процес на ускорена модернизация, по договор с фирмата „Шнайдер“ България получава 324 броя 7,5-см оръдия.

Българските артилеристи са сред най-подготвените в теоретично и научноприложно отношение в края на XIX и началото на ХХ век. Основната артилерийска материална част, която в тези десетилетия се закупува за нуждите на Българската войска, е производство на два от водещите производители в света по това време – заводите ,,Шнайдер“ в гр. Крьозо, Франция и ,,Круп“ в гр. Есен, Германия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани