Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генералният секретар на НАТО очаква повече тежки оръжия за Украйна „в близко бъдеще“

[post-views]
НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази очакване „в близко бъдеще“ да бъдат доставени повече тежки оръжия на Украйна, предаде Франс прес.

Столтенберг каза това в публикувано днес интервю за германския всекидневник „Ханделсблат“ преди предстояща в петък координационна среща на западните съюзници на Киев.

„Обещанията в последно време за доставки на оръжия са големи и аз очаквам повече такива в близко бъдеще“, заяви генералният секретар на НАТО. Той подчерта, че войната е навлязла в „решаваща фаза“. Затова „е важно да доставим на Украйна оръжията, от които тя има нужда, за да спечели“, призова Столтенберг.

Западните държави дълго време не бяха склонни да дадат на Киев тежките оръжия, за които той настоява, тъй като се опасяваха да не бъдат въвлечени в конфликта или да не провокират Москва, отбелязва АФП. Този месец обаче Съединените щати, Германия, Франция и Великобритания обещаха да изпратят такава военна техника.

На 20 януари в американската военновъздушна база „Рамщайн“ в Германия предстои среща на министрите на отбраната на западните държави съюзници на Украйна, които ще обсъдят по-нататъшната подкрепа за страната срещу руските нашественици.

Столтенберг каза още в интервюто, че руският президент Владимир Путин е допуснал грешка, като е нападнал Украйна.

„(Путин) надцени силата на своите въоръжени сили. Ние виждаме техните погрешни стъпки, липса на дух, проблеми с командването и лошо оборудване“, отбеляза генералният секретар на НАТО.

В същото време Столтенберг предупреди, че Русия не бива да бъде подценявана или отписвана. Руснаците „доказаха, че са готови да понесат тежки загуби, за да постигнат своята цел“, аргументира се той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани