Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Драконов огън“ поразява със скоростта на светлината

[post-views]
„Драконов огън“ поразява  със скоростта  на светлината

Британската лазерна система Dragon Fire („Драконов огън”) при последното тестване извади от строя връхлитащ „вражески“ квадрокоптер и защити правото си на по-нататъшно съществуване. Системата представлява мощен 50-киловатов лазер, разработен от компанията „Леонардо Великобритания“.

При изпитанията „Драконов огън“ се доказа като лазерно насочено енергийно оръжие (LDEW), разработено по поръчка на Министерството на отбраната на Обединеното кралство.
Тези първоначални тестове приближиха лазерната система към превръщането й в жизнеспособно решение на оперативни задачи на бойното поле. С „жив огън“ бяха поразени малък дрон, както и други цели, включително и при лошо време.
В крайна сметка „Лабораторията за наука и технологии в отбраната (ЛНТО)“ обяви, че тестовете на високоенергийния лазер в Портън Даун са завършили успешно.
Портън Даун е огромен научен парк в графство Уилтшър, Англия. Там работят основно две правителствени организации – Лабораторията за наука и технологии в отбраната към Министерството на отбраната и Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство. Съоръженията и изпитателният полигон заемат площ от 28 000 дка. Портън Даун има вече над 100-годишна история.
След изпитанията на лазера експерти от ЛНТО разказаха как тестовете първоначално са били съсредоточени върху поразяването на цели до линията на пряката видимост на разстояние 3,4 км, включително и по време на проливен дъжд.
Целият процес на изпитанията е записан на видео, от което се вижда как „Драконов огън“ поразява квадрокоптер на неуточнено засега разстояние, както и нарушава механичната цялост на метални цели, които имитират корпуси на кораби и на самолети.
Специалистите, участващи в реализацията на проекта, уточниха още, че целта на изпитанията е да се изпробва оперативната ефективност на лазера по отношение на най-различни заплахи, които стават все повече и по-непредвидими. Те дори вземат идеи за евентуални заплахи от новините по медиите. Предизвикателствата са толкова много, че инженерите създават цели за изпитанията, които имитират възможно най-голям спектър от заплахи от враждебен характер чрез компютърно моделиране и други високотехнологични методи.

Морският вариант на „Драконов огън“

Между декември 2021 г. и януари 2022 г. изпитанията на „Драконов огън“ се извършват при по-малка мощност на системата, за да се провери нейното поведение. Разработването на това оръжие започва още през 2017 г., но при много строги мерки за сигурност и секретност.
Специалистите поясняват, че ако се постигнат 100% оперативна ефективност на системата, то армията ще получи изключително мощно оръжие, което ще поразява широк спектър от заплахи със скоростта на светлината.
По време на тестовете лазерното оръжие стреля и по цели с размери 35х35 см. Стремежът е системата да придобие „фина“ и дори „ултрафина“ точност при установяване и проследяване на целта. Освен това програмата „Драконов огън“ ще бъде интегрирана и с други оръжейни програми на Министерството на отбраната. Концепцията за бъдеща интеграция засега предвижда монтирането на „Драконов огън“ на борда на фрегатата „Type 23“ на Кралските военноморски сили на Великобритания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани