Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС призна водещата роля на НАТО за сигурността

[post-views]

Евросъюзът и НАТО се договориха, че Алиансът остава с подкрепата на САЩ основата на европейската сигурност, което обаче няма да пречи на ЕС да засили ролята си в отбраната. Лидерите на Евросъюза Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел подписаха заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг дълго отлаганата декларация за координиране на усилията в отбранителната сфера.
„Нашата декларация ясно показва, че НАТО остава в основата на колективната отбрана и продължава да бъде от съществено значение за евроатлантическата сигурност”, заяви Столтенберг. „В нея също така се признава стойността на една по-способна европейска отбрана, която допринася положително за нашата сигурност и е допълваща и оперативно съвместима с НАТО.”

НАТО и ЕС обещаха да увеличат подкрепата си за Украйна. „Смятам, че Украйна трябва да получи цялото необходимо военно оборудване, от което се нуждае и с което може да се справи, за да защити родината си”, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Това означава, разбира се, модерни системи за противовъздушна отбрана, но също така и други видове модерно военно оборудване, стига то да е необходимо за защитата на Украйна.”

Столтенберг заяви, че западните поддръжници на Киев ще се срещнат следващата седмица с министъра на отбраната на Украйна, „за да обсъдят точно какви видове оръжия са необходими и как съюзниците могат да предоставят тези оръжия”.
Европейския съюз и НАТО обявиха и създаването на съвместна работна група, чиято цел е подобряването на защитата на критична инфраструктура в блока. „Станахме свидетели на саботаж на газопровода „Северен поток“. Това показа, че ние трябва да сме готови и че ще се наложи да се конфронтираме с този нов тип заплаха”, заяви Урсула фон дер Лайен.
В началото работната група ще обхваща 4 сектора – транспорта, енергетиката, цифровата сфера и Космоса. (БА)

Най-ново

Виж още

Избрани