Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отиде си бележит строител на Свързочни войски

[post-views]
Отиде си бележит строител на Свързочни войски

На 5 януари на 90-годишна възраст след кратко боледуване почина о.з. генерал-майор Киро Костадинов Киров. Поклонението пред тленните му останки бе на 7 януари в ритуалната зала на Централните софийски гробища.
След завършването на Висшето военно училище за щурмани и свързочници през 1953 г. той е назначен за щурман на звено в 135-и авиационен батальон в гр. Ямбол. На всички длъжности, през които преминава след това, той доказва своите компетентност и чувство за дълг. Заради професионалните му качества му е поверена отговорната длъжност „Главен конструктор на Комплексната автоматизирана система на страната и въоръжените сили във военно време”, която изпълнява в периода 1983–1987 г. Впоследствие му е гласувано доверие да командва управление „Свързочни войски” на Генералния щаб на Българската армия. На тази висока длъжност, от 1987 до 1992 г., генерал-майор Киров ръководи планирането и организацията на свръзките, осигуряващи управлението на Генералния щаб и видовете въоръжени сили. Работи за внедряване и усвояване на съответстващите на времето технологии в свързочното дело.

Генерал-майор Киров се ползва със заслужено уважение сред началници, колеги и подчинени. Неговото име остава завинаги вписано в историята на Свързочните войски на България.
От името на военното ръководство на Министерството на отбраната и лично от свое име началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изказа най-искрени съболезнования към опечалените роднини и близки на о.з. генерал-майор Киров. В съболезнователния адрес той изрази своята почит към паметта на офицера, посветил десетилетия от своя живот на Българската армия. „Поклон пред паметта на човека и генерала, съхранил до последно достойнството, честта и морала, придобити в редовете на Българската армия”, заключава адмирал Ефтимов.
„Навсякъде, където е служил, о.з. генeрал-майор Киров е изпълнявал с достойнство и чест своя воински дълг за защитата на Република България. С неговите доброта и сърдечност той ще остане в нашите сърца”, пише в съболезнователния адрес на директора на дирекция „Комуникационни и информационни системи” в Щаба на отбраната бригаден генерал Васил Събински. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани