Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев: Националната сигурност е непрекъснат ангажимент

[post-views]
Румен Радев: Националната сигурност е непрекъснат ангажимент

На площада пред храм-паметника „Св. Ал. Невски“ в София се състоя традиционният Богоявленски ритуал по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Той поздрави всички военнослужещи с празника, като им пожела здраве, сили и енергия в предстоящите и тази година предизвикателства.
В ритуала участваха още председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и техни заместници, командири на видовете въоръжени сили, генерали и офицери, аташета по отбраната, ветерани и граждани.
От страна на Българската православна църква церемонията се водеше от Западно- и средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с други свещенослужители и църковен хор. Митрополит Антоний прочете приветствие от името на Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски.

На официалната церемония присъстваха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, премиерът Гълъб Донев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова и други официални лица
Фото Николета Райдовска

Веднага след официалната церемония президентът Румен Радев поздрави официалните лица и даде брифинг пред журналистите. „Крайно време е да осъзнаем, че националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка една държава“, заяви държавният глава. Той подчерта, че национална сигурност не се гради за година или две и не трябва да се сещаме за нея само когато в близост има повишаване на напрежението и конфликт. „Националната сигурност означава непрекъснати ангажимент и усилия не само на Министерството на отбраната, но на всички политици и на цялото ни общество“, каза още Радев. Той изрази надежда, че ще бъде проявен разум за дългосрочна стратегия и за ясна визия за развитие на Въоръжените сили. Държавният глава припомни, че най-важният елемент в националната сигурност са хората в армията, техните мотивация, подготовка и оборудване.

В отговор на въпрос за състоянието на бойната ни авиация президентът посочи, че въпреки трудностите Министерството на отбраната прави всичко възможно да гарантира летателната годност на изтребителите МиГ-29, както и да намери решение за изтребители, които да бъдат използвани до окомплектоването на ескадрилата от Ф-16. Румен Радев призова за дългосрочни решения и съхраняване на българските летци, за да има кой да лети на новите изтребители и кой да ги обслужва и поддържа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани