Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СКС се подготвя за серия от учения „Балкан-23”

[post-views]

Пред Съвместното командване на силите (СКС) предстоят планирането, подготовката и участието в серия от съвместни подготовки и учения под общото название „Балкан-23”. Това каза началникът на Щаба на СКС флотилен адмирал Галин Манев по време на тържествено обявяване на началото на подготовката през 2023 г. във формирования от състава на Командването. Пред строя на военнослужещите от Мобилната комуникационно-информационна система (Мобилна КИС), Националния военен учебен комплекс „Чаралица” и Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) той посочи, че през тази година предстои също компютърно-подпомагано тактическо специално учение „Преслав-23” с използването на Автоматизираната информационна система „Преслав”, както и двустепенно национално компютърно подпомагано командно-щабно учение „Щит 23”. Военнослужещи и техника от Мобилната КИС ще участват и в международно комуникационно учение, чиято цел е сглобяване и тестване на мрежата на НАТО за осигуряване на устойчива система за командване и управление на коалиционните сили. Ще продължи и процесът на подготовка, сертифициране, развръщане и осъществяване на текущите операции на НАТО и ЕС, както и сертифицирането на декларираните формирования от БА за силите за отговор на НАТО за 2023 г. Група от DCM-F ще се включи в носене на дежурство в силите на НАТО с висока готовност за осигуряването на комуникационно-информационна поддръжка (КИП) на трите най-големи учения на НАТО.

Флотилен адмирал Галин Манев

Изпратихме една динамична, белязана с напрежение и текущи проблеми 2022 г., но получихме удовлетвореност от абсолютно изпълнените задачи, защото имахме цел и посока в която да работим, заяви флотилен адмирал Манев. Той напомни участията на Мобилната КИС в редица големи учения, най-голямото от които е било тактическото учение „Морски страж-22”. В него Мобилната КИС е осигурила КИП на три големи пунктове за управление на СКС, предоставяйки класифицирани и некласифицирани услуги.

При провеждане на трите комплексни тренировки по каналообразуване на КИС на Българската армия специалистите от Мобилната КИС за пореден път доказаха, че въпреки високия некомплект са в състояние да осигурят надеждни, устойчиви и защитени комуникации за поддръжка на системата за командване и управление на СКС, изтъкна флотилен адмирал Манев.
По думите му през 2022 г. освен поддържането на висока бойна готовност и провеждането на бойна подготовка, достойно е било представянето на личния състав на националния DCM-F модул в ученията на НАТО. Екипи от Мобилната КИС са дали своя принос за успеха на учения по линия на Алианса, като в най-голямото от тях е бил предоставян достъп до мрежата за обмен на разузнавателна информация на НАТО. „На високо ниво е и представянето на групата за КИС от състава на националния мобилен модул по КИС на НАТО в мисията на Алианса в Ирак”, изтъкна началникът на щаба на СКС. Същевременно Мобилната КИС успешно поддържа във висока готовност за изпълнение на задачите свои модулни формирования по третата мисия на Въоръжените сили.

С бойното знаме начело и с твърда маршова стъпка воините навлязоха в новата учебна година

Изминалата 2022 г. беше изпълнена с много отговорности, предизвикателства, динамика и натовареност и за личния състав на НВУК „Чаралица”, отбеляза флотилен адмирал Манев. Безценно е участието ви в провеждането на компютърно-подпомагани учения с военни формирования от видовете Въоръжени сили, както и в проведените тренировки и сборове не само в района на комплекса, но и в пунктовете за постоянна дислокация на формированията на Българската армия, обърна се към строя той. По думите му личният състав на НВУК е използвал ефективно отделните видове платформи за провеждането на различни международни учения. Въвеждането на новите иновативни методи за обучение в учебния процес е необходимо, затова ще продължи съвместната ни работа за техните поддръжка, развитие и внедряване на нови версии, изтъкна флотилен адмирал Манев. Той обобщи оценката на ръководството на СКС, според която личният състав успешно е изпълнил възложените многобройни задачи и достойно е защитил името на Мобилната КИС, НВУК „Чаралица” и СКС.

„Днес поставяме началото на подготовката за 2023 г. и като всяко ново начало това ни зарежда с оптимизъм и надежда, че тя ще бъде по-добра и успешна. Несъмнено всеки един от вас знае цената на успеха – лишения, неуморен труд и безсънни нощи. Не се предавайте пред трудностите, бъдете непримирими към собствените си слабости и пропуски, стремете са към придобиване на нови знания и усъвършенстване на вашите умения, за да можем да съхраним най-доброто от вече постигнатото и заедно да градим новото, изпълнено с предизвикателство бъдеще”, изтъкна флотилен адмирал Манев.
„Ще запомним 2022 г. с изключително високата динамика и критично натоварване на личния състав в една усложнена геополитическа обстановка, при която войната вече не е толкова далеч от нас.
Година, в която ние за пореден път доказахме своите решимост и възможности при изпълнение на поставените задачи”, заяви в словото си командирът на Мобилната КИС полковник Теодор Тодоров.

Учениците разгледаха с интерес симула-ционната система на НВУК „Чаралица” за обучение на воините в реални полеви условия

Той похвали личния състав за професионализма и стремежа за усъвършенстване. Въпреки предизвикателствата от различен характер благодарение на вашите труд и усилия отчитаме една успешна година, в която успяхме да повишим натренираността си по осигуряване на КИП на полевите пунктове за управление, като с всяко изминало занятие вие ставахте все по-добри, каза полковник Тодоров пред воинския строй. „Констатираните слабости по време на тренировките и ученията бяха задълбочено анализирани, а мерките за тяхното отстраняване – набелязани. Защото умните армии се учат от грешките си и никога не ги повтарят”, допълни командирът на Мобилната КИС и изрази убедеността си, че и през 2023 г. личният състав ще продължи да изпълнява по достоен начин, решително и с чест воинския си дълг. „Бъдете здрави. С нами Бог!”, завърши словото си полковник Тодоров. Игуменът на Кремиковския манастир отец Серафим, който е бивш офицер,
отслужи молебен за здраве и поръси строя със светена вода.

Ученици от средни училища в района разгледаха разположените на плаца в статичен показ техника и въоръжение на формированията, като опитаха топъл чай, приготвен в полева кухня, и стреляха с халосни патрони с автомат „Калашников” в импровизирано полево стрелбище.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани