Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефът на руския Генщаб поема лично командването в Украйна

[post-views]

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили и първи заместник-министър на отбраната Валерий Герасимов изненадващо бе назначен за командващ руската военна групировка, водеща боеве в Украйна. Това стана с решение на министъра на отбраната Сергей Шойгу, с което Герасимов сменя назначеният на този пост преди три месеца генерал Сергей Суровикин. Последният е преназначен като заместник на Герасимов заедно с още двама генерали: командващият сухопътните войски (до сега) Олег Салюков и заместник-началника на щаба Алексей Ким. Смяната бе обявена в момент на разногласия между различните лагери в руските военни среди и на фона на засилващото се влияние на ръководителя на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин.
Официалната цел на смяната, обявена от министерството на отбраната, е „повишаване на нивото на ръководството на спецоперацията“, заради нуждата да се разшири мащабът на задачите, които трябва да се решат. Друг мотив е необходимостта да се организира по-тясно взаимодействие между различните родове и видове войски.
Суровикин пое командването на операцията в Украйна след острите критики към руската армия заради отстъплението в Харковска област и успеха на Украйна в отвоюването на град Лиман. По време на неговото командване започнаха унищожителни удари по енергийната система на Украйна, но тогава бе и отстъплението на Русия от Херсон – единствения областен център, който тя овладя след 24 февруари м. г.

Валерий Герасимов ще командва лично бойните действия в Украйна

Междувременно продължават ожесточените боеве за малкия град Соледар в Донецка област. В сряда Евгений Пригожин се похвали, че бойците на ЧВК „Вагнер“ са овладели Соледар напълно. Военното министерство в Москва обаче казва, че градът само е обкръжен, а украинците, признават, че са загубили само южната му част. Пригожин публикува снимка, на която позира с бойци на „Вагнер“ в тунелите под Соледар. Украйна обаче опроверга хвалбите на „Вагнер“. „Местонахождението на Пригожин не съответства на действителността – той не е в шахтите на Соледар. Това е елемент на информационно-психологическата операция от пиарите на Пригожин, който е насочен към вътрешната аудитория, за да се оправдаят по някакъв начин огромните човешки загуби“, съобщиха от Управлението за стратегически комуникации на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

„Ситуацията е критична. Трудно е. Държим се до последния човек“, заяви пред репортери на CNN войник от ВСУ. Никой не може да каже точно кой къде се е преместил и кой какво държи, защото никой не знае точно. В града има огромна „сива зона“, която всички твърдят, че контролират, но това са само празни думи, каза боецът. Той описва динамичното бойно поле, където сградите преминават от едни ръце в други всеки ден, а войниците дори не могат да следят нарастващия брой на жертвите.

Най-ново

Виж още

Избрани