Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Анализ на дейността на 3-та авиационна база през 2022 година

[post-views]
Анализ на дейността на 3-та авиационна база през 2022 година

Днес, 16 януари във военно формирование 28000 – Граф Игнатиево се проведе годишен анализ на дейността на 3-та авиационна база за 2022 г.

В мероприятието взеха участие всички офицери от авиобазата, а гост беше командирът на Военновъздушните сили – генерал майор Димитър Петров.

В своя анализ, командирът на авиобазата – бригаден генерал Николай Русев, отбеляза че изминалата година беше поредната динамична година, съпътствана с многобройни предизвикателства пред личния състав, породени основно от ограничено ресурсно осигуряване.

„Въпреки всички трудности на пътя ни, планираните и допълнително поставени задачи бяха изпълнени успешно благодарение на знанията, уменията, опита, ентусиазма и усърдието на целия личен състав. Катализатори за ефективността на авиобазата бяха както добрата организация, създадена от командирите и началниците от всички степени, така и оказаната подкрепа и разбиране от командването на ВВС.”

Основна цел пред 3 аб през 2022 г. беше поддържане и усъвършенстване на летателната подготовка за изпълнение на поставените основни задачи, при гарантирана безопасност и оптимално използване на разполагаемите ресурси. Приоритетна бе подготовката за носене на бойно дежурство по Air Policing, възстановяване, поддържане и повишаване нивото на летателната подготовка чрез участие в международни и национални летателни тренировки и учения и не на последно място – подготовката на млад летателен състав.

В същото време е крайно тревожна прогресиращата тенденция за свръхнатовареност и ресурсна ограниченост, която се отразява на нальота и броя на подготвените летци за бойно дежурство.

Бригаден генерал Русев бе категоричен, че непрекъснатото дежурство по Air Policing винаги е било и ще бъде основен приоритет на авиобазата.

„Да, не разполагахме с изобилие от ресурси през годината, но успяхме да оползотворим максимално това което имахме. Целта бе насочена към реалната подготовка, в интерес на поддържането и усъвършенстването на бойно дежурство. А то се носеше без прекъсване, с основен фокус – безопасността.”

Осигуряването на летателната подготовка във всичките и аспекти е неизменна част в дейността на базата. Въпреки ресурсната неосигуреност, инженерно-техническия, логистичния и КИН състав, не допуснаха, по тяхна вина, да се провали нито една поставена задача пред авиобазата.

През изминалата година авиобазата се сблъска директно и с предизвикателствата съпътстващи превъоръжаването с нов самолет, а именно подготовката и адаптирането на инфраструктурата. „Продължи модернизацията на авиобазата, като вече не сме само на етапа „Разрушаване“, а започна и изграждането на нови съоръжения в района на летището.”, отбеляза бригаден генерал Русев.

Командирът на авиобазата не пропусна да благодари отново на целия личен състав за преодоляването на едно от най-важните предизвикателства през годината – пребазирането на авиационна техника на летище Пловдив за водене на регулярна летателна дейност и носене на бойно дежурство.

„Работата, която беше свършена за да може да оперираме от друго летище бе развита в различни направления, всяко от които изправно пред редица трудности и особености.

Но факт е, че със задружни усилия, въпреки обективни, а и не само, проблеми, успяхме във времена на дефицит и лишения да направим така че в момента да изпълняваме задълженията си от две летища.”

Важен аспект в дейността на базата беше участието в третата мисия на Въоръжените сили – принос към националната сигурност в мирно време.

Общо 139 военнослужещи от базата в продължение на 14 дни бяха на терен в село Богдан, отстранявайки щетите по обществените сгради, улиците и домовете на пострадалите жители, след наводнението по поречието на река Стряма. 

Всеобща беше благодарността към всички включили се в кампанията – от самото население, местната власт и военното командване.

В края на анализа, командирът на ВВС – генерал-майор Петров благодари на целия личен състав на базата за свършеното през годината.

Подчерта, че въпреки всеобщите проблеми с ресурсното осигуряване, военнослужещите от базата не бива да губят надежда и че политиката на командването на ВВС е за развитието и модернизирането на Военновъздушните сили.

Източник: af.armf.bg/bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани