Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германски батареи „Пейтриът“ ще пристигнат скоро в Полша

[post-views]
Германски батареи „Пейтриът“ ще пристигнат скоро в Полша

Германските въоръжени сили започват да преместват три батареи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“  в Полша, съобщи ДПА.

Модерните оръжейни системи се изпращат в съюзника от НАТО, за да осигурят защита на критичната инфраструктура по границата му с Украйна.

Очаква се първите военни от батареите да тръгнат днес от северната част на Източна Германия, научи ДПА от източници от сферата на сигурността. Очаква се частите да пристигнат в Полша през следващите няколко дни.

След ракетен удар, който засегна полска територия през ноември, тогавашният министър на отбраната Кристине Ламбрехт и полският ѝ колега Мариуш Блашчак се договориха за преместване на батареи „Пейтриът“ от Германия в Полша.

„Пейтриът“ е система от ракети земя-въздух, която е американско производство, и се използва основно от армията на САЩ и няколко съюзнически държави, припомня ДПА. Според Държавния департамент на САЩ „Пейтриът“ е способна да „сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег и самолети при по-голяма височина в сравнение с предоставяните досега системи за противовъздушна отбрана“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани