Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политическо покушение в Афганистан – убиха бивша влиятелна депутатка в дома й в Кабул

[post-views]
Политическо покушение в Афганистан – убиха бивша влиятелна депутатка в дома й в Кабул

И сега към едно политическо покушение в Афганистан. Бившата депутатка и активист за защита на правата на жените Мусал Набизада е убита при нападение в столицата Кабул, предават осведомителните агенции в страната.

За сега никой не е поел отговорност за покушението. Мусал Набизада е убита в дома си. При атаката е загинал охранител, а други двама са ранени, единия от кои е брат на убития политик, става ясно от официалното съобщение на властите.

Полицията в Кабул обяви, че е започнало щателно разследване за убийството на 32 годишната бивша депутатка.

Тя е една от малцината политици заемали държавен пост, които не остават страната, след връщането на талибаните, но продължиха да участват в политическия живот, коментират западните медии.

Убийството на Мусал Набизда идват в момент, когато режимът на талибаните продължава да ограничава правата и свободите на жените в Афганистан, налагайки стриктните закони и норми на Шериата.

Освен, че не могат да участват в управлението на страната, талибаните забраниха на жените достъп до всякакво образование и върнаха практиката да ходят забулени и да излизат единствено с  мъж придружител.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани