Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зимата най-сетне дойде в Европа – обилни снеговалежи паднаха в Хърватия и Австрия

[post-views]
Студ скова различни части на света. В САЩ живакът падна до -55 градуса по Целзий

Зимата най-сетне настъпва в Европа. След необичайното топлото начало на сезона, първите снеговалежи паднаха на различни места на континета, а най-обилни са в Хърватия, Австрия и Испания.

Първият сняг падна в Хърватия и затрупа регионите Лика и Горски Котар. В южните части на страната пък бяха регистрирани обилни дъждове и силни ветрове, основно от юг.

Пътната обстановка в страната е усложена заради снега и мъглата. Хлъзгавите пътища също са предпоставка за проблеми и инциденти. Заради лошите метеорологични условия беше забранено движението на товарни автомобили с ремаркета.

В Южна Австрия обилните снеговалежи предизвикаха редица пътни инциденти, задръствания и прекъсване на електрозахранването. Десетки камиони останаха блокирани в проход на магистрала в Щирия, а други основни пътни артерии бяха затворени заради паднали дървета.

Испания пък се готви за първите големи сезонни бури – Жерар и Фиен, които се очаква да покрият със сняг почти целия полуостров.

Междувременно експерти по климата отбелязаха миналата година като рекордно топла за Стария континент. Температурите в Европа са се покачили с близо градус спрямо средните за последните 30 години. Това е предпоставка за все по-големи амплитуди и много държави регистрираха и най-високите, и най-ниските температури в историята си.

И ако сега говорим за изключение, след години това ще е правило, предупреждават климатолозите, като най-големите потърпевши от това са природата и здравето на хората.

Най-ново

Единична публикация

Избрани