Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ивица Дачич не знае „Вагнер“ да набира доброволци в Сърбия

[post-views]
Ивица Дачич не знае „Вагнер“ да набира доброволци в Сърбия

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви в понеделник в Белград, че не знае за обявата на руската паравоенна групировка „Вагнер“ за набиране на доброволци, която бе публикувана в сръбската редакция на Раша Тудей (RT), и добави, че Сърбия наказва всички, които участват във военни действия в чужбина, съобщи белградската агенция Бета.

„Наистина не знам за какво става дума, но има ясни закони, които определят, че Сърбия не допуска участие и наказва всички, които участват във военни действия извън територията на Сърбия“, каза министърът пред репортери и добави, че това важи за всички страни, „независимо дали става дума за Русия, Украйна или Ислямска държава“.

Частната военна компания „Вагнер“ на руския бизнесмен Евгений Пригожин публикува обява за доброволци, съобщи на 5 януари порталът RT Balkan.rs, който наскоро започна работа в Сърбия. Съдейки по обявата, разпространявана в мрежата на Telegram, както и официалната обява на уебсайта shvk-wagner.ru, има малко условия за кандидатите, съобщава този портал. На заинтересованите в самото начало се казва ясно, че всеки, който кандидатства сега, ще бъде изпратен директно в зоната на специална военна операция, въпреки че компанията е активна в други части на света.

Законът от 2015 г., санкциониращ заминаването на сръбски граждани на чужди бойни полета, предвижда наказания за индивидуално и групово заминаване, както и за тези, които „вербуват или насърчават“ други да отидат на чужди фронтове, отбелязва Бета.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани