Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: БиХ да се въздържа от враждебна реторика

[post-views]
18 години България в НАТО: Йенс Столтенберг със специално обръщение към страната ни

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Босна и Херцеговина да се „въздържа от враждебната реторика“, предаде АА.

Изказването на Столтенберг дойде след среща с босненския член на тристранното председателство на Босна и Херцеговина Денис Бечирович в Брюксел.

„Генералният секретар призова всички политически лидери да се въздържат от враждебна реторика и да предприемат конкретни стъпки за вътрешно помирение“, се казва в изявление на НАТО.

„Столтенберг и Бечирович обсъдиха опасенията относно сепаратистките действия и разединяващата реторика, които могат да осигурят плодородна почва за злонамерени външни дейности“, се казва в изявлението.

Столтенберг подчерта, че стабилността на целия регион на Западните Балкани е от стратегическо значение за Алианса.

По време на срещата Столтенберг заяви, че „НАТО ще продължи да оказва подкрепа на реформите в отбранителния сектор на Босна и Херцеговина, включително чрез щаба на НАТО в Сараево“.

Бечирович заяви, че първото му посещение в чужбина има символично и стратегическо значение, като посланието е, че Босна и Херцеговина със сигурност ще продължи и ще засили пътя си към пълноправно членство в НАТО.

„Ще направя всичко по силите си Босна и Херцеговина да се присъедини към НАТО и Европейския съюз възможно най-скоро, това са нашите стратегически цели“, заяви Бечирович.

Основните приоритети на Босна и Херцеговина са присъединяването към политическата и икономическата общност на европейските държави, както и присъединяването към НАТО.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани