Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС създава резерв във Финландия за реагиране при ядрени и химически заплахи

[post-views]
Финландия обяви, че ще изпрати допълнителна военна помощ на Украйна

Европейският съюз създава във Финландия за първи път резерв за 242 милиона евро, който ще се използва от всички страни членки на ЕС за реагиране срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи, предаде Ройтерс, като се позова на финландско правителствено съобщение.

„Руската война на агресия срещу Украйна потвърди необходимостта от укрепване готовността на ЕС срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи“, каза в изявление европейският комисар за управлението на кризи Янез Ленарчич.

Резервът ще се състои от спасителна техника и медицински консумативи, като противоотрови и уреди за измерване на радиация, предназначени да защитят екипите за първа помощ и цивилното население, съобщи финландското вътрешно министерство.

Финландия има 1300 км граница с Русия и се намира близо до балтийските държави, които също се опасяват, че ескалацията на войната в Украйна може да доведе до използването на ядрено оръжие, или при евентуална ядрена авария.

„Запасите, които ще бъдат създадени във Финландия, ще подобрят стратегическата готовност на ЕС и способността да се реагира на различни видове заплахи, особено в Северна Европа и района на Балтийско море“, каза в изявление министърът на вътрешните работи Криста Миконен.

Резервът ще бъде готов за използване от 2024 г. нататък и ще има за цел да бъдат изпратени доставки в зони на бедствия или кризи в рамките на 12 часа след като бъде прието предложението за помощ, са казва още в изявлението.

Финландия има големи национални запаси от основни стоки като зърно, горива и лекарства за десетилетия напред, след като загуби около 10% от своята територия, останала под контрола на бившия Съветския съюз, след като отблъсна опит за нахлуване на Съветите по време на Втората световна война.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани