Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ наложиха визови ограничения на 25 души за подриване на демокрацията в Беларус

[post-views]
Блинкън заяви, че ще повдигне въпроса за защитата на цивилните в Газа по време на предстоящото си посещение в Израел

САЩ наложиха визови ограничения на 25 души, включително и на депутати, за подриване на демокрацията в Беларус чрез провеждането на политически мотивирани съдебни процеси срещу опозиционни лидери и активисти, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

В Минск днес бе дадено началото на  задочен процес срещу опозиционната лидерка в изгнание Светлана Тихановска по обвинение в държавна измама, припомня британската информационна агенция.

Сред санкционираните от Вашингтон длъжностни лица има депутати от Националното събрание на Беларус (беларуския парламент).

Блинкън обясни, че те са подкрепили „законодателство, което позволява налагането на смъртни присъди на лица, признати за виновни в извършване на „опити за терористични актове“. Това обвинение се използва за „потискане и сплашване на демократичното общество и гражданската опозиция“, допълни Блинкън.

Някои от санкционираните депутати са подкрепили и други репресивни закони, които предвиждат отнемане на гражданството на лица извън страната, обвинени в „екстремизъм“, и конфискуване на имущество заради „неприятелски действия срещу Беларус“.

„Няма да останем безучастни, докато този режим продължава да тормози и репресира мирните протестиращи, демократичната опозиция, журналисти, синдикалисти, активисти, защитници на правата на човека и обикновени беларуски граждани“, заяви Блинкън.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани