Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран: Няма да признаем анексирането на Крим, Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон

[post-views]

„Техеран няма да признае Крим, Луганската, Донецката, Херсонската и Запорожската област като част от Русия“, заяви иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдоллахиан. Той заяви, че въпреки „отличните отношения“ с Москва, Иран признава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза министърът в интервю за TRT World, публикувано в YouTube.

„Защото ние държим на нашия последователен принцип във външната политика: когато казваме, че конфликтът в Украйна не е решение, ние вярваме в нашата позиция като основен политически принцип, на който разчитаме“, каза той.

БГНЕС припомня, че в резултат на незаконен референдум през 2014 г. Крим беше незаконно анексиран от Русия. Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска област също бяха нелегално анексирани на 30 септември 2022 г.

Единствено Венецуела, Никарагуа, Сирия, Афганистан, Северна Корея и Куба признават полуостров Крим за част от Руската Федерация, а независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република е призната само от Сирия и КНДР.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Виж още

Избрани