Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правната комисия изслушва главния прокурор Иван Гешев за дейността на прокуратурата и по дискутирани законодателни промени

[post-views]
Правната комисия изслушва главния прокурор Иван Гешев за дейността на прокуратурата и по дискутирани законодателни промени

Правната комисия на парламента започна изслушване на главния прокурор Иван Гешев за дейността на прокуратурата и по дискутирани законодателни промени.

Преди изслушването пред журналисти Иван Гешев коментира разследването по случая с криптоплатформата Nexo. Той заяви, че е сигурен по това, че българската и американската прокуратури ще си съдействат по казуса, като добави, че ще комуникира директно с колегите му прокурори в САЩ. „По реда на молбите за правна помощ съм сигурен, че ще ни бъде оказано бързо и компетентно съдействие“, добави Гешев. По думите му всичко, което поискат американските власти, ще бъде предоставено и добави, че прокуратурата действа в добър синхрон с всички правоохранителни органи в целия свят, които имат интерес от този случай.

По повод обвинения за „някаква целенасоченост“, Гешев каза, че не вижда каква целенасоченост биха могли да имат „американските прокурори и колегите от другите партньорски страни“.

По казуса с Nexo бяха обвинени четирима души, като двама са обявени за международно издирване, а на другите им е наложена по 1 млн. лева гаранция.

Във връзка с доклад на ГРЕКО към Съвета на Европа, Иван Гешев коментира, че в него се подкрепя прокуратурата, че Наказателният кодекс е формалистичен и пречи за реалното разследване на всякакъв вид престъпления, особено корупцията по високите етажи.

Главният прокурор заяви пред народните представители, че е готов да дойде и в пленарната зала на Народното събрание, защото има реални проблеми, които трябват да бъдат чути и решени на законодателно ниво. Гешев изрази и готовност да представи статистическите данни за дейността на прокуратурата за изминал период. Също така отчете експертните законодателни предложения на прокуратурата по проблемите в обществото и във връзка с остарелия Наказателен кодекс.

Иван Гешев беше питан за разследването за взривовете в оръжейни складове у нас, отравянето на Емилиян Гебрев и зловредното руско влияние у нас. Той коментира, че прокуратурата е представила публично информация за своята работа по тези случаи и е обявила, че има задочно обвинеяеми руски граждани. Също така съобщи, че делото за шпионаж срещу началника на секретната регистратура в Народното събрание е върнато на прокуратурата от съда, но скоро ще бъде внесено отново.

Във връзка със законопроекта, който правната комисия днес ще разисква на първо четене и който предвижда механизъм за разследване на главния прокурор, Иван Гешев каза, че в много негови части той е противоконституционен и антидемократичен.

Попитан за резултатите от закриването на спецправосъдието Гешев заяви, че телефонните измами са станали стотици, намаляло е разкриването на престъпни групи, а 70% от специалните разузнавателни средства на територията на страната са били спрени. „Картината в цялата страна е трагична“, добави Гешев по линия на борбата с престъпността.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани